Svenska Fotbollförbundet: Därför är det inte diskriminering

1:09 min

Det är minskade publikintäkter och ojämn fördelning av ersättningar från Fifa och Uefa som gör att svenska landslagsspelare på damsidan får mindre belopp än herrarna. Det menar Svenska Fotbollförbundet som inte anser att de diskriminerar spelarna i damlandslaget.

Svenska Fotbollförbundet har nu kommit med sitt svar till DO, diskrimineringsombudsmannen, angående den anmälan som kom in tidigare i år, och som menade att skillnaden i landslagsersättningen mellan dam- och herrspelare var diskriminerande.

Fotbollförbundet menar bland annat att landslagsuppdrag är ett hedersuppdrag och inte ett anställningsförhållande mellan spelare och förbund, och därmed ska landslagsspel inte omfattas av lagstiftningen på området.

Vidare säger förbundet att ersättningen i kronor och ören är lika när det gäller landslagssamling och matchpremier. När det gäller spelarnas del av publikintäkterna är procentsatsen lika mellan könen, men att herrmatcherna drar mycket mer folk.

Det samma gäller ersättningar från Uefa och Fifa vid slutspel. I procent är det samma ersättning, men de internationella förbundens ersättning till respektive nation skiljer sig markant. Till exempel så fick svenska förbundet 167 miljoner för herrarnas kvartsfinalplats i fjol på VM medan damernas kvartsfinalplats i årets VM ersattes med 18 miljoner.

När DO kommer med sitt yttrande är ännu inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista