Beskedet: Landslagsersättningar hålls hemliga

0:50 min

Vad Svenska fotbollförbundet betalar dam- och herrlandslaget i ersättning förblir hemligt. Det framgår i Diskrimineringsombudsmannens (DO) sekretessgranskning.

Svenska fotbollförbundet utreds av DO, men har inte velat offentliggöra vilka summor det rör sig om för dam- och herrlandslagen när det kommer till spelarnas ersättning under samlingar och vinstpremier.

Nu är DO:s sekretessgranskning klar och myndigheten går på förbundets linje: Summorna är fortsatt hemliga.

DO refererar till offentlighets- och sekretesslagen, kapitel 33, paragraf 1. "Sekretess gäller för uppgift om en enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider skada eller men om uppgiften röjs och uppgiften förekommer hos...", står det att läsa i lagen.

Det var i somras som SvFF anmäldes till DO för ojämställda ersättningar till dam- och herrlandspelare i landslagen. I fredags lämnade förbundet ett yttrande till DO, och publicerade delar av yttrandet på sin webbplats i måndags. Där skriver förbundet att summorna till stor del är jämställda.

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara, sade landslagskaptenen Caroline Seger till TT i måndags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista