Domen: Strängare straff för Helsingborgssupportern

2:27 min

Hovrätten skärper straffet efter dödsmisshandeln av en djurgårdsanhängare som skedde inför den allsvenska premiären förra våren.

Hovrätten skärper straffet från åtta till tio månaders fängelse för den 29-årige Helsingborgssupportern som dömts för misshandel och vållande till annans död i samband med ett supporterbråk där en Djurgårdsanhängare avled.

Händelsen inträffade i slutet av mars förra året då den allsvenska fotbollspremiären mellan Helsingborg och Djurgården skapade kaos i centrala Helsingborg.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det var knytnävsslaget som gjorde att mannen föll och slog huvudet i marken och väljer alltså att skärpa straffet till tio månaders fängelse.

Under tingsrättsförhandlingen var den stora frågan i vilken grad slaget bidrog till att 43-åringen dog. Rättsläkarna kunde inte fastställa någon biologisk dödsorsak för offret. Att han var alkoholpåverkad, hade hjärtproblem och var överviktig komplicerade bilden.

Både åklagaren och den dömde mannen hade överklagat tingsrättsdomen.

Enligt 29-åringens advokat Stefan Rosell har den dömde ännu inte beslutat om hovrättsdomen också ska överklagas eller ej.

– Nu får utslagen sjunka in ett tag. Vi har fyra veckor på oss att överklaga, säger han till TT.

29-åringen ska enligt domen betala sammanlagt 452 000 kronor till nio av offrets anhöriga. Målsägarebiträdet Thomas Bodström hade begärt att var och en av de nio skulle få ytterligare 50 000 kronor i skadestånd för sveda och värk. Men hovrätten ändrar inte beloppen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista