Listan: Här är de misstänkta i Fifa-ledarna

4:09 min

Flera Fifa-ledare greps av schweizisk polis i Zürich i natt på begäran av åklagare i USA.  Enligt USA:s federala polis FBI ska sammanlagt 14 personer gripas misstänkta för omfattande korruption och bedrägeri. Med på listan över gripna finns bland annat två vice ordföranden i Fifa.

Fifa kommer hålla en presskonferens klockan 11.

Utredningen är ett bakslag för Fifas mångårige och omstridde ordförande Sepp Blatter, även om han inte finns bland de misstänkta. Han väntas på fredag bli omvald till en ny period som Fifa-boss.

New York Times har nu publicerat namn på de totalt nio Fifa-medlemmar som nu blir föremål för rättsfall i USA.

Bland de gripna, som ska begäras utlämnade till USA, finns Jeffrey Webb från Caymanöarna som är en av Fifas vice ordförande. En annan är Eugenio Figueredo, Uruguay, också vice ordförande i Fifa och tidigare ordförande i Sydamerikas fotbollsförbund. En tredje misstänkt är Jack Warner, Trinidad och Tobago. Han var tidigare medlem i exekutivkommittén och ordförande i Concacaf, fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien. Han har tidigare varit anklagad för en rad etiska överträdelser och korruption inom fotbollen.

Övriga namn på listan: Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolas Leoz.

Förutom de nio namnen med direkt koppling till Fifa finns även fem personer med från olika rättighets- och mediebolag som ska ha betalat ut pengar till Fifa-delegaterna i olika sammanhang med på listan bland de misstänkta.

Begäran om gripande och utlämning kommer direkt från USA:s justitiedepartement och dess avdelning i Brooklyn i New York, som utrett de rykten och anklagelser som under årtionden kretsat kring Fifa, och som handlar om synnerligen allvarliga brott som utpressning, mutor, bedrägeri och penningtvätt.

Fakta: Korruptionsskandalen inom Fifa

  • USA:s justitiedepartement åtalar nio Fifa-delegater och fem företagsledare. Bland de sju gripna finns Jeffrey Webb från Caymanöarna och Eugenio Figueredo från Uruguay, båda vice ordföranden för Fifa.
  • Totalt uppskattar det amerikanska justitiedepartementet att mutorna uppgått till drygt 1,2 miljarder, från 1991 och framåt. Mutorna sägs vara systematiska och ha pågått över två generationer fotbollsledare. 
  • Bland annat anklagas dåvarande vice presidenten Jack Warner för ha sålt sin röst till högstbjudande inför fotbolls-VM 2010. New York Times skriver att han fick 85 miljoner kronor för att lägga sin röst på Sydafrika, vilket fällde avgörandet, enligt tidningen.
  • De anklagade Fifa-ledarna planerade möten i USA, verkade i amerikanska banker och hade planer för den växande marknaden för fotboll i USA, vilket gör mutorna till en amerikansk angelägenhet, säger USA:s justitieminister Loretta Lynch.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista