Foto: Scanpix.
Inför fotbolls-EM 2013

Dahlkvist: "Vill så klart in i startelvan"

Lisa Dahlkvist: "Känns ju som att jag är på bänken"
4:02 min

Pia Sundhage visade upp en tänkbar startelva till EM-genrepet mot England på söndagens träning på Nösnäsvallen i Stenugnssund. I tvåmålsspelet tog Marie Hammarström plats bredvid Caroline Seger på det centrala mittfältet – vilket alltså lämnar tidigare startspelaren Lisa Dahlkvist på bänken.

– Pia vill ha Marie på planen, och då måste någon annan sitta på bänken och då är det jag, säger Dahlkvist till Radiosporten.

Under VM 2011 etablerade sig Lisa Dahlkvist på det svenska mittfältet, och under OS 2012 startade hon alla matcher utom en. Inför EM på hemmaplan är dock situationen annorlunda för den 26-åriga Tyresöspelaren.

– I dagsläget så känns det ju som om jag är på bänken. Det är bara att jobba på och försöka göra sitt bästa om man får göra ett inhopp, säger Lisa Dahlkvist.

Under Algarve cup var det fortfarande Caroline Seger och Lisa Dahlkvist som var förbundskapten Pia Sundhages val på mitten. Men under våren har hon fått flytta på sig till förmån för Marie Hammarström. I träningslandskampen mot Island i april fick hon en halvlek. Mot Norge i början av juni fick hon inleda på bänken, och senast mot Brasilien blev hon inbytt efter paus. Men imponerade inte när hon väl fick spela.

– Det är inte så mycket att säga. Jag själv känner mig i bra form och vill så klart in i startelvan. Men som det ser ut nu så är jag inte det.

Känner du att du måste bevisa dig själv mer inför det här mästerskapet, än tidigare?

Jag känner att jag alltid har behövt spela bra. Nu gäller det att göra det väldigt bra om man får hoppa in. Sen på träningen, man kör ju hundra liksom och stöttar dem som är i startelvan.

Pia Sundhage har inte officiellt velat säga att det är Hammarström och Seger hon satsar på på mitten. I stället har hon pratat om ett rotationssystem, och att hon vill se olika laguppställningar med olika spelartyper mot olika slags motsånd. Något Lisa Dahlkvist inte tror på.

– Det är klart att det blir en trygghet för alla spelare om man lär känna varandra under ett mästerskap, och får man ett par bra matcher med varandra så är det klart att det blir svårare för en annan på avbytarbänken att slå sig in. Så jag tycker väl inte att man ska förändra så mycket när turneringen har startat utan då kör man på det man tror på och vad man har för känsla.

– Jag vet mina förutsättningar, att jag är på bänken. Då jobbar jag utifrån det och har kul och stöttar dem i elvan och försöker vara bra sparring till dem på träningarna här. Och självklart jobba med att känna sig fräsch till matcherna om det skulle bli så att jag får spela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".