Lilie Persson vill flytta fram damallsvenskan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sveriges kravlista inför fotbolls-VM 2015 i Kanada

Sverige till fotbolls-VM - men vad väntar?
5:32 min

Flyttad allsvenska, mer förberedelsetid, fler matcher mot tufft motstånd och mer träning på konstgräs. Det är några av kraven som svenska damlandslaget har för att nå framgång vid fotbolls-VM i Kanada 2015.

– Vi skulle förmodligen behöva dra isär allsvenskan lite grann, säger Lilie Persson till Radiosporten.

Onsdagens seger mot Skottland gjorde att Sverige kvalificerade sig för fotbolls-VM i Kanada 2015.

Radiosporten har pratat med assisterande förbundskaptenen Lilie Persson som har fler önskemål för hur Sverige ska vara på topp till VM.

Matcher mot tufft motstånd
Sverige kommer att försöka hitta träningsmatcher mot några av världens bästa länder.

– Det gäller att vi får till möten mot bra kvalitativa motståndare, säger Persson.

Sverige har redan bokat in en match mot Tyskland 29 oktober i Örebro.

– Nu får vi chansen att mäta oss mot Tyskland och där titta på både vårt anfallsspel och försvarsspel. Det gäller att fortsätta titta på vårt spel, jag tycker inte vi är färdiga på långa vägar. Vi känner att vi har en bit kvar vad gäller vårt passningsspel, både i speluppbyggnaden och i avslutsfasen. Vi pratar även mycket om individens möjlighet till utveckling och tycker vi har några spelare som kan ta några steg till, säger Persson.

Som ett led i att spela mot tufft motstånd kommer Sverige som vanligt spela i Algarve Cup.

– Algarve är oerhört viktig, där spelar ju världens bästa landslag.

Mer förberedelsetid
Inför VM 2011 i Tyskland fick dåvarande förbundskaptenen Thomas Dennerby mycket tid till förberedelser. Efter att truppen presenterats var laget på ett åtta dagar långt träningsläger inkluderande två landskamper. Därefter hade man ett par dagars vila innan avfärd till Tyskland och ytterligare en veckas förberedelser inför VM-premiären.

Lilie Persson hoppas nu på ett upplägg med kanske ännu mer tid till förberedelser. 

– Förberedelsetiden innan Kanada är oerhört viktig. Det var en viktig faktor som Thomas Dennerby lyfte fram efter bronset 2011. Det kommer vi kämpa för, säger Persson till Radiosporten.

Då många av de andra länderna i VM ofta kan förbereda sig i flera månader inför ett mästerskap menar Persson att det är viktigt att även utnyttja alla internationella fönster.

– I varje sånt fönster planerar vi in landskamper.

Tidigarelagd allsvenska
Om landslaget ska få mer tid till förberedelser inför VM gäller det att damallsvenska premiären tidigareläggs så att sommaruppehållet kan inledas tidigare. Problemet är att det vid tidig seriestart är frostigt och kallt i Sverige.

– Hindret i Sverige är vår vinter. Vi skulle förmodligen behöva dra isär allsvenskan lite grann, men med tanke på vårt väder kan det finnas en del som har synpunkter på den aspekten.

Träna mer på konstgräs
VM i Kanada kommer att spelas på konstgräs. Något som kan gynna Sverige. Men landslaget vill träna mer på konstgräs för att vara så bra förberedda som möjligt.

– Vi ska spela så ofta det går på konstgräs för att förbereda oss så bra som möjligt. När man spelar på konstgräs krävs bättre bollmottagning och mer precisa passningar. Det finns tekniska skillnader som man måste ta hänsyn till, som vi också ska titta på, säger Persson.

Noterbart är att träningsmatchen mot Tyskland i oktober spelas på konstgräs.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".