Foto Jonas Ekströmer / TT

Klart: Tyresö kastas ut ur Damallsvenskan

Tyresö får inte elitlicens för 2015. Därmed kastas det skuldtyngda laget ut ur Damallsvenskan till nästa säsong.

– Nu får vi börja om helt enkelt satsa på våra egna talanger, säger ordföranden Hans Lindberg till Radiosporten.

Det är Svenska Fotbollförbundets Appellationsnämnd som i dag meddelar sin dom, där de avslår Tyresös överklagan och fastställer licensnämndens beslut att inte bevilja Tyresö Fotboll AB elitlicens för 2015.

Nämnden konstaterar att ”bolaget inte i rätt tid gett in årsredovisning för 2013 och att det inte finns särskilda skäl att bevilja bolaget elitlicens”. Beslutet kan inte överklagas.

Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén, säger till Radiosporten att Tyresö i och med detta får spela i Elitettan nästa säsong och att tredjelaget därifrån flyttas upp till Damallsvenskan. Om Tyresö denna säsong hamnar bland de två sista lagen i Damallsvenskan flyttas laget ner två divisioner till division 1.

Hans Lindberg tror inte att spelarflykten kommer att ske redan nu i sommar.

– Vi får diskustera med spelarna, men nästan alla spelarna har kontrakt som går ut det här året.

Men på träningen i dag hade Tyresö inte fullt lag. Trots det kommer Tyresö få ihop fullt lag till onsdagens match mot Linköping, enligt Lindberg.

– Nu har vi fullt lag, men jag kan aldrig garantera att vi har det i morgon för jag vet inte om spelarna kan bli sjuka, säger Lindberg.

De brasilianska spelarna som är på landslagsläger kommer dock inte hem till matchen. Tyresö kommer fylla ut laget med juniorer.

– Det är den enklaste lösningen, säger Lindberg.

På torsdag kommer även besked om Tyresös försätts i konkurs. Bolaget har skulder på över 10 miljoner kronor och håller på att genomföra en rekonstruktion som går ut på torsdag. Rekonstruktören Hans Ödén säger till Radiosporten att Tyresö inte lämnat in någon ansökan om förlängning av rekonstruktionen. Skulle Tyresö avstå från att lämna in en ansökan väntar konkurs.

– Men det är inte i dag som vi ska lämna in pappret. Jag är fortfarande optimistisk till att vi ska lösa det här, säger Lindberg, som inte menar att utebliven elitlicens kan påverka att tänkta externa finansiärer nu drar sig ur då Tyresö nästa säsong inte kommer ha ett lag i högsta serien.

– Det är bara spekulationer. Vad gäller nästa år har vi ändå inga sponsorer färdiga, säger Lindberg.

Om Tyresö går i konkurs och beslut tas att laget utesluts mitt under pågående säsong kommer resultaten från de tidigare matcherna att strykas, enligt Sager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista