Förlust för Tyresö. Foto: TT

Tyresös rekonstruktion upphör

0:29 min

Tyresö har dragit sig ur damallsvenskan.

Nu går Tyresö Fotboll AB också mot konkurs.

Deras ansökan om fortsatt rekonstruktion nekades i Nacka tingsrätt.

I mars uppdagades det att Tyresö Fotboll AB hade miljonskulder. Aktiebolaget som ägde det damallsvenska laget var nära konkurs.

Men då räddades de av en påbörjad rekonstruktion. En rekonstruktion som har pågått fram till i dag. Men den här gången beviljades bolaget inte fortsatt rekonstruktion och kommer därför av allt att döma att försättas i konkurs.

– Det finns inga särskilda skäl att bevilja en ansökan om förlängning. Bolaget kan överklaga till Svea hovrätt, säger rekonstruktören Hans Ödén till Radiosporten.

Tyresö Fotboll AB hade begärt att företagsrekonstruktionen skulle pågå till den 5 september 2014. Men rekonstruktören tillstyrker inte det. Även skattevrket, som är den största fodringsägaren med 40 procent av skulderna, har motsatt sig en förlängning.

Det konstateras att det som Tyresö fört fram till stöd för sin begäran om förlängning är alltför allmänt hållet. Afrika-projektet är för oklart. Det har inte redovisats vilka resurser (penningmedel och personal) som bolaget behöver för att genomföra projektet.

Varför fick Tyresö inte fortsatt rekonstruktion?

– Jag har yttrat mig som rekonstruktör och jag har inte tillstyrkt ansökan om förlängning och då har inte skatteverket heller gjort det. Det är ett av skälen, säger Ödén och fortsätter:

– Sen har tingsrätten gjort en självständig prövning, men tingsrätten anser att det inte finns några förutsättningar att rekonstruera bolaget.

Tyresös överklagan kan senast lämnas in 1 juli 2014. För att bolaget ska försättas i konkurs måste Tyresö Fotboll AB eller någon som har en fordran hos bolaget ansöka om konkurs, varvid ett nytt ärende inleds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista