champions league

Experten: Tyresö kan gå hela vägen

Anette Börjesson: Med lite tur är dörren vidöppen för Tyresö
4:51 min

Både Tyresö och Malmö är vidare till åttondelsfinalerna i Champions league. Med lite tur i lottningen så tror Radiosportens expert att vi åter kan få ett svenskt lag i Europa-toppen.

Tyresö tog sig till åttondelen genom att slå Paris Saint-Germain, med Kosovare Asllani i laget, med 2-1 på hemmaplan. Då räckte 0-0 i returen i Paris.

– Tyresö gör en fantastisk insats. De spelar på ett annat sätt och anpassar sig efter motståndet. Defensivt fick de slita ganska hårt. All cred till Tyresö som klarade av den här uppgiften, säger Anette Börjesson.

Och Malmö vann med klara 5-0 hemma mot norska LSK från Lilleström. Totalt blev det 8-1 för det nyblivna svenska mästarlaget.

– Malmö visar att man är i fin form. Man var helt enkelt bäst.

Umeå IK dominerade Champions league i början och mitten av 2000-talet. UIK vann turneringen 2003 och 2004. Dessutom var man i final 2002, 2007 och 2008. Och 2005 spelade Djurgården/Älvsjö final mot Turbine Potsdam.

Men på senare år har svenska lag haft svårt att hävda sig i den absoluta Europatoppen. Förra året föll både Malmö och Göteborg i kvartsfinalspelet.

Nu tror dock Anette Börjesson att det kan vara på väg att vända igen.

– Får Tyresö behålla alla spelare nästa säsong så tror jag att man kan ta sig hela vägen, säger hon.

För Tyresö väntar nu danska Fortuna Hjörring. Ett lag med mycket Champions league-erfarenhet, men som inte lyckats avancera så särskilt långt i turneringen. Förra året föll Hjörring mot Göteborg FC i just åttondelen.

– Det är en match jag tror Tyresö kommer att vinna. Hjörring har inte de spetasarna som Tyresö har, säger Anette Börjesson.

För Malmö väntar nu i stället riktigt tufft motstånd i form av de regerande CL-mästarna i tyska Wolfsburg, med Nilla Fischer i laget. Något som känns som en mardrömslottning på förhand, men Anette Börjesson tror ändå att Malmö kan ha en chans mot den tyska storklubben.

– På ett sätt är det bra för Malmö att man möter dem nu i november. Man är i fin form, alla spelare är hela. I sina bästa stunder så spelar Malmö jättefin fotboll, och det är inte många som hänger med dem. Men, man ska ha lite flyt också. Wolfburg är ju oerhört starka, så det blir ingen lätt uppgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".