Örjan Holmberg. Foto: Pia Diaz Bergner/SR.

Naturligt - reportage från 2011

Skogen, fjällen och vattnen betyder mycket för många och för en del av oss betyder de allt.
Men naturen förändras hela tiden på gott och ont. Naturligt är ett radioprogram som följt de förändringarna i ett decennium. En klassiker i vår lokala radio.
Här har vi samlat alla radioreportage från 2011 av .

 sänds varannan onsdag (udda veckor) klockan 09.05 med repris klockan 17.

 • 7:e december

  Thore Grahn i Hennriksfjäll har gillat att bygga i hela sitt liv och trots att han sedan länge är folkpensionär växer det ena efter det andra timmerhuset upp. En specialitet är hans njalla, en samisk stolpbod, som byggs så likt den traditionella konstruktionen som möjligt.

 • 30:e november

  Radiokojan om allt från långhåriga taxar till fjällrävar som har växt upp på pälsfarm. Åsa Holmgren och Örjan Holmberg sitter vid kaffeelden och pratar om önskade och oönskade fyrfota djur.

 • 23:e november

  Nu får barnen på den kommunala förskolan Äventyret i Vindeln vara ute extra mycket i naturen. Förskolan har nämligen blivit en Ur- och Skur förskola med pedagogik hämtad från Friluftsfrämjandet. Anders Mattsson från just Friluftsfrämjandet sådde fröet till idén och på invigningen stod han också för det obligatoriska talet.

 • Onsdag 9:e november

  I höst har Lycksele kommun beslutat att satsa 4 och en halv miljon på stans alpina anläggning i Bocksliden. Men hur började det? Vi ska träffa en av pionjärerna som var med och drog igång backen. Det är Kerstin Lindgren som var med i Skid & Friluftsfrämjandet när den alpina verksamheten byggdes upp i länet på 1960-talet.

 • Onsdag 26:e Oktober

  Sonja Almroth arbetar som naturbevakare och i sitt jobb håller hon koll på fjällrävarna i Borgafjällen. Genom att utfodra fjällrävarna och hålla efter rödrävarna har hon bidragit till att hjälpa detta starkt hotade djur att överleva och nu när fjällen kokar av lämmel och sork har fjällrävsstammen en god chans att öka.

 • Onsdag 12:e oktober

  Naturligt handlar idag om harjakt och vi ska följa med Jerry Jonsson och hans hund Traj ut i skogen nära Fredrika och Lögdeälven.

 • Onsdag 28:e september

  Naturligt besöker en arkeologisk utgrävning i ekoparken Jovan sydöst om Storuman. Arkeologerna undersökte en samisk boplats som man hittat så sent som i sommar. Sven-Donald Hedman på Västerbottens museum är expert på samiska härdar och han berättar om den lyckade utgrävningen.

 • Onsdag 14: september

  Älvar och vattendrag flödar av vatten denna höst. Naturligt tar upp detta ämne och vi får också höra hur det funkar i den nya laxtrappan i Norrfors.

 • 31:a augusti

  Vi har en svamprik höst. Örjan Holmberg har varit ute med svampkonsulenterna Sigridur Arnadottir och Lisa Dahlén och hittat många olika arter. Bland annat den märkliga trådtickan.

 • 8:e juni

  Sommarvärmen får blommorna att slå ut nu och Örjan Holmberg letar blomster på samma plats som blomsterkungen Linné.
  Den hittills största fågelstudien vid en landbaserad vindkraftspark vid Norrlandskusten har gjorts både före och efter att 11 vindkraftverk uppfördes i Hörnefors. Redan när parken var under uppbyggnad började fågelsträcken välja en ny väg vid sidan om kraftverken. Mats Andersson och Andreas Bernholt berättar om det i Naturligt.

 • Onsdag den 25maj

  Våren är nästan den svåraste tiden i fjällen. Det säger Gunilla Söder i Marsliden. Vi vet aldrig vad vi har för väder, ena stunden värmer solen och i andra stunden snöar det. Naturligt besöker Marsliden i Vilhelminafjällen där det grönskar samtidigt som sjön nyligen gick upp. Det blir många tankar om den nyckfulla fjällvåren.

 • Onsdag 11 maj

  Nu är våren här och med den kommer alla fåglar åter från sina vinterkvarter i varmare trakter. I Naturligt den här gången är vi ute på fågelskådning norr om Sorsele. Bernt Nordenström har koll på Abborrsjön - Lessejaure nära Slagnäs.

 • Onsdag 13:e april

  Nu i april inträffar en av årets mest spektakulära händelser i naturen, tjäderspelet. Tjädrarna väljer samma spelplats år efter år men om spelplatsen blir kalhuggen är spelplatsen förstörd, i vart fall för lång tid framåt. Men skogsbolaget Sveaskog vill inte upprepa sådana misstag och för att de ska få förklara hur man jobbar med att skydda spelplatserna nu så följde Örjan Holmberg med Pelle Östlund till en tjäderspelplats nära Skivsjö i Vindelns kommun.

 • 25:e mars

  Uttern var praktiskt taget utrotad men nu är det trevliga mårddjuret tillbaka. Västerbotten är ett av de utterrikaste länen i landet och i Naturligt ger vi oss ut på utterspårning längs Gideåälven tillsammans med Kurt-Olof Edström från Åsele.

 • Onsdag 16:e mars
  Geddas karta
  5:20 min

  Naturligt handlar den här gången om en väldigt speciell karta som fyller 340 år i år. Det är kartan över Ume lappmark som visar hur Lappland såg ut innan jordbruket kom. Gudrun Norstedt har skrivit en bok om kartan där hon presenterar sin forskning om vad kartan har att berätta.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista