Så Funkar Musikbranschen

Här hittar du information, tips och råd om den svenska musikbranchen. Vad är ett musikförlag? Kan man sampla hur mycket man vill från en annan låt och vad ska man tänka på om man skriver på ett skivkontrakt? 

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp Hansi Friberg som jobbat som manager åt bland annat HästpojkenBritta Persson och Le Kid för att ta reda på vad en manager egentligen gör, vad det kostar att ha en och vad ska man tänka på om man som artist funderar på att skaffa sig en? 

  Intervjun med Hansi Friberg sändes i P3 Star söndag den 29:e september 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp Mattias Franzén på STIM, Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, för att ta reda på hur det går till när landets låtskrivare får betalt om en låt de gjort spelas i till exempel radion eller är med i en reklamfilm. Kan vem som helst registrera en låt till STIM? Hur mycket får man faktiskt betalt om en låt spelas i P3? Och vilken låt av en svensk låtkrivare spelades flest gånger i svensk radio 2012 och alltså tjänade mest stim-pengar!?

  Inslaget om STIM sändes i P3 Star söndag den 22:e september 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp musikjuristen Tomas Sunmo för att ta reda på vad det är som gäller när man funderar på att sampla något från en annan artist låt. Vad innebär det att smapla och får man göra det hur mycket som helst? 

  Intervjun med Tomas Sunmo sändes i P3 Star söndagen 7:e april 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp Anna Moore, grundare av PR-byrån Moore To Be för att ta reda på allt man behöver veta och tänka på om man funderar på att ta hjälp av någon för att göra promotion för ditt band eller din musik så att du når ut till fler lyssnare och får nya fans.

  Intervjun med Anna More sändes i P3 Star söndagen 7:e april 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp Torny Gottberg som jobbar på Border Music för att ta reda på mer om vad ett skivdistributionsbolag gör för sina artister och om man kan skaffa sig ett utan att ha ett skivbolag i ryggen?

  Intervjun med Torny Gottberg sändes i P3 Star söndag den 17:e mars 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp Helen McLaughlin som jobbar som A&R på Sony Music för att ta reda på vad man bör tänka på när man funderar på att skriva på ett skivkontrakt med ett skivbolag. Helen McLaughlin som nyligen utsågs till den femtonde mäktigaste personen i Musiksverige enligt tidningen Nöjesguiden har de senaste åren sett till att band och artsiter som Mando Diao, Markus Krunegård, Johnossi och Those Dnacing Days fått skivkontrakt.

  Intervjun med Helen McLaughlin sändes i P3 Star söndag den 3:e mars 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp Jonas Pernholm på bokningsbolaget United Stage för att ta reda på vad ett bokningsbolag egentligen gör för sina artsiter. Vad det kostar att anlita ett bokningsbolag och om man kan vara signad till ett utan att man har ett skivkontrakt i ryggen?

  Inslaget om vad bokningsbolag gör sändes i P3 Star söndag den 17:e februari 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding ringde upp André Brink på musikförlaget Universal Music Publishing för att ta reda på vad ett musikförlag egentligen är för något. Vad är skillnaden mellan ett skivbolag och ett musikförlag, hur viktigt är det som låtskrivare och artist att vara signad till ett musikförslag och hur mycket kostar det att ha ett förlag? 

  Inslaget om vad musikförlag gör sändes i P3 Star söndag den 3:e februari 2013

 • SÅ FUNKAR MUSIKBRANSCHEN

  Sanna Bråding bjöd in P3:s musikredaktörer Linda Nordeman och Karin Gunnarsson till P3 Star för att ta reda på hur det går till när de bestämmer vilka låtar det är som får spelas i radion. Linda och Karin passade också på att berätta att de kommer sitta klistrade framför P3 Star på lördagas- och söndagaskvällarna för att hitta nya grymma låtar att addera till P3:s spellista.

  Intervjun sändes i P3 Star söndagen den 13:e januari 2013

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista