• Pressmeddelande: 2017-03-31

  För andra året arrangeras Riksting för västerländsk konstmusik onsdagen den 5 april i Sveriges Radios Studio 2. Dagen som fylls av diskussioner och rapporter kring tillståndet för den klassiska musikens plats i samhället är initierad av Sveriges Radio Berwaldhallen, Kungl. Musikaliska Akademien, Svensk Scenkonst och Musikverket. Kulturminister Alice Bah Kuhnke är en av många talare och särskilt fokus under dagen är goda initiativ som tagits under det gångna året.

 • Pressmeddelande 17-02-09

  Koreografiska komponenter, interaktiva musikinstallationer, en helt nyskriven svit för Radiokören, raffinerade teknologiska lösningar, samtal och surrealistisk poesi. Våren kan inte bli mer spännande i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus.

 • Pressmeddelande: 2017-02-01

  'Scener ur Goethes Faust' är det första av två Schumann-oratorier som fullbordar Daniel Hardings tionde säsong som chefsdirigent. Världsartisten Christan Gerhaher medverkar som solist i konserten, dessutom med en egen solorecital i Berwaldhallen.

 • Presstips P2

  kl 12.03

  Vilken av alla hundratals recenserade utgåvor och nio ”årsbästor” har gjort mest intryck över åren? CD-revyn avslöjar decenniets allra bästa platta! I tio år har CD-revyn i P2 väglett lyssnarna till de bästa inspelningarna av klassisk musik. Jubiléet firas med inspelning av programmet inför publik i Berwaldhallen i Stockholm.

 • Pressmeddelande: 2016-10-18

  Anne Sofie von Otter framträder i Berwaldhallen den 3 november med Brooklyn Rider, en av dagens hetaste stråkkvartetter med bas i New York. Tillsammans turnerar de under hösten i USA och Europa, med musik av bland andra Elvis Costello, Brad Mehldau och Björk. Stråkkvartetter av Philip Glass och Leos Janáček väver ihop programmet.

 • Pressmeddelande: 2016-10-06

  Den internationellt erkände tonsättaren Jesper Nordins verk ”Röster” framförs för första gången i sin helhet av Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding, den 13 & 14 oktober. Verket består av tre skilda delar; ”Åkallan” som är influerad av svensk folkmusik, ”Ärr” som bygger på extrem hårdrock och ”Öde”, Sveriges Radios beställningsverk som uruppförs. I ”Öde” används inspelningar av Birgit Nilssons och Jussi Björlings legendariska röster som orkestern spelar med.

 • Pressmeddelande: 2016-09-26

  David Bowie hyllas på Berwaldhallen den 1:a och 2:a december i en konsert med Magnus Carlson, Jennie Abrahamson, Moto Boy och Sveriges Radios Symfoniorkester. Initiativtagare, dirigent och arrangör är Hans Ek. Konserten kommer att innehålla låtar från Bowies Berlintrilogi, där albumen LowHeroes och Lodger ingår. Bowie själv beskrev dem som sitt musikaliska DNA.

 • Pressmeddelande 2016-05-18

  Den 26 maj blir det ett kärt återseende mellan den holländska violinisten Janine Jansen och Radiosymfonikerna. Med sin klara ton och naturliga musikalitet spelar hon Bela Bartóks första violinkonsert. Den världsledande tyske barytonen Matthias Goerne sjunger avsnitt ur Wagners klangrika sagovärld tillsammans med Radiosymfonikerna och Daniel Harding, chefsdirigent.

 • Pressmeddelande 2016-05-16

  Den 26 maj arrangerar Sveriges Radio Berwaldhallen ett Riksting för den västerländska konstmusiken tillsammans med Svensk Scenkonst, Statens musikverk och Kungliga Musikaliska akademien. Den västerländska konstmusiken har varit en central del av vår kultur i närmare tusen år. Hur speglas detta i de kultur- och utbildning­spolitiska besluten idag? Vilken roll har konstmusiken i skolan, musikutbild­ningarna och medierna?

 • Pressmeddelande 2016-05-11

  Valery Gergiev och Mariinskijteaterns orkester – återkommande gäster på Östersjöfestivalen – bjuder i år på Prokofjev. Först Symfoni nr 3 i c-moll som sommarnattskonsert, och dagen därpå familjekonserten Peter och vargen, med skådespelaren Leif Andrée som berättare. För den 110 personer starka Simón Bolívar-orkestern från Venezuela är det däremot festivalpremiär. Den världsberömda dirigenten Gustavo Dudamel, tidigare chefsdirigent för Göteborgs Symfoniker, leder sin orkester i en unik konsert med verk av Desenne, Villa-Lobos och Ravel.  

 • Pressmeddelande 2016-05-02

  Radiokören sjunger Gubajdulinas Solsång under ledning av Peter Dijkstra. Tonsättaren Sofia Gubajdulina har uppmärksammats för sin blandning av nya ljud och speltekniker och är tillsammans med Tavener och Poulenc tre av tonsättarvärldens giganter på körmusikens område. Två av verken har Den helige Franciskus som gemensam nämnare, medan två av dem har tillkommit tack vare två världscellister. 

 • Pressmeddelande 2016-04-29

  Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding med violinisten Veronika Eberle är på en framgångsrik turné i Europa.  Igår framträdde de i Venedig  på den vackra 1700-talsteatern La Fenice. Det var första gången en svensk orkester framträdde på teatern. Den kräsna venetianska publiken ville inte sluta applådera.

 • Pressmeddelande 2016-04-28

  Den unge amerikanske pianisten Conrad Tao kommer till Berwaldhallen den 12-13 maj och framför Rachmaninovs lite jazziga fjärde pianokonsert tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Stéphane Denève. 

 • Pressmeddelande 2016-04-25

  För tredje året i rad kommer El Sistema Stockholm, till Berwaldhallen. Cirka 100 lågstadieelever från Bredäng och Husby/Kista sjunger och spelar sida vid sida med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och Adolf Fredriks Kyrkas ungdomskör. Sida vid sida konserten är en av årets höjdpunkter för El Sistema.

 • Pressmeddelande 2016-04-20

  En av de främsta persiska klassiska sångarna, Homayoun Shajarian kommer till Berwaldhallen den 28 april. För första gången framför han Chera Rafi (Why you left) i Europa. Homayoun Shajarian ackompanjeras bland annat av bröderna Tahmoures och Sorab Pournazeri, multiinstrumentalister. Musiken är en mix av klassisk persisk och västerländsk musik. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista