Olle Hägg och Elisabeth Åsbrink de första Jarl Alfredius-stipendiaterna

Jarl Alfredius, en av de stora svenska nyhetsprofilerna, avled i mars 2009. SVT och SR utlyste ett stipendium på 60 000 kronor till hans minne. Det första delas av Olle Hägg, SR, och Elisabeth Åsbrink, SVT. Utdelningen skedde vid en ceremoni i Stockholm lördagen den 23 januari. Utdelare var Lena Alfredius.

Olle Hägg har varit programledare för Godmorgon, världen! i Sveriges Radios P1 i snart 20 år och får priset för att med stor professionalism och under lång tid som programledare ha lett  Sveriges Radios veckomagasin. Hans programledarskap präglas av en utsökt språkbehandling och ett intresserat lyssnande. Olle Häggs sätt att  arbeta och förhålla sig till publicistiska frågor går i Jarl Alfredius anda.

Elisabeth Åsbrink arbetar på Sveriges Televisons nyhets-och kulturredaktioner och  får priset för sitt etiska förhållningssätt i journalistiken. Hon har ett brinnande engagemang på samma sätt som Jarl Alfredius och stannar aldrig vid det självklara utan söker bakom och hittar nya perspektiv och röster.  Hon och Jarl delade intresse för Lars Noréns författarskap och roll i samhället.

Stipendiet delas ut under tre år till en SVT-eller SR-medarbetare, som har ett förhållningssätt som liknar Jarl Alfredius journalistiska gärning. Så här låter formuleringen: Jarl Alfredius drevs av ett starkt engagemang och en äkta nyfikenhet i sitt arbete. Han la också stor vikt vid ett etiskt och respektfullt förhållningssätt till journalistik. God språkbehandling och ett passionerat intresse för nyheter, kultur och en speciell känsla för public service, kännetecknade Jarl Alfredius.

Stipendiaten utses av en stipendiegrupp bestående av Lena Alfredius, Eva Landahl SVT, Per Yng SVT, Peter O Nilsson SVT, Cecilia Bodström SR och Staffan Sillén SR. Förslag till stipendiat kan lämnas årligen till stipendiegruppen senast den 1 november respektive år.

Ytterligare information

Anders Hvidfeldt, presschef SVT, 0703 80 66 44

Bengt Arwén, presschef, SR, 0703 72 71 81

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".