Vetenskapsradion Historia: Skjutande rösträttskämpar

P1 torsdag 11 november 13.20, repris 14 november 19.35 samt 18 november 01.03

För exakt 150 år sedan bildades Stockholms Frivilliga Skarpskyttar – en sammanslutning som med vapen i hand verkade för demokratiska reformer och ett stärkt försvar. Skarpskytterörelsen var Sveriges första och största folkrörelse, som mest hade man 40 000 medlemmar, men har länge setts som en historisk parentes, men historikern Mats Hellstenius menar att rörelsen lade grunden till det moderna Sverige.
- Såväl tvåkammarriksdagen som allmän värnplikt var två reformer som skarpskyttarna framgångsrikt drev igenom.

Men skarpskyttarna ägnade sig lika mycket åt festande och mysiga familjepicknickar, som åt politisk propaganda, statyinvigningar, parader och skyttetävlingar.
- De var en blandning av Hells Angels och 68-rörelsen, menar Mats Hellstenius.

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också den aktuella forskningen kring ishockeyns historia i Sverige – en sport som på rekordkort tid växt in i den svenska folksjälen.
- Hockeyn drevs igenom uppifrån, av ett liten grupp rika herrar, berättar historikern Tobias Stark, men på 50 år kom sporten att bli en svensk nationalsport.

1920 spelades den första svenska ishockeymatchen, en OS-match mot Belgien, och bara femtio år senare skulle 82 procent av svenskarna följa VM-finalen mellan Tre Kronor och Sovjetunionen.
- Ishockeyn är en makalös framgångssaga, både i antalet utövare och åskådare, menar Tobias Stark.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista