Kalle Stropp och Grodan Boll. Ill: Jan Gissberg

Barnradion i P4: Kalle Stropp och Grodan Boll i rök och damm

Kalle Stropp och Grodan Boll av och med Thomas Funck från 1979 sänds i Barnradion i P4 fram till den 17 mars, måndag-fredag kl 17.45.

Kalle Stropp och Grodan Boll och deras vänner bor på en idyllisk äng vid den lilla sjön. Ute på sjön finns en ö som alltid varit obebodd. Plötsligt en dag ser de svarta moln och streck och rökpuffar på himlen och rätt vad det är så är allt rökigt och dammigt. Och all rök kommer från ön!

De ger sig iväg ut till ön på små farkoster, hönan på en pappkartongsbit, Kalle Stropp på en liten barkbåt och Grodan Boll i en av Plåt-Niklas gamla burkar.

Snart blir de varse att en man som kallar sig Bragos, för att han själv tycker att han är en så bra gosse, håller på att förstöra hela ön bara för att han vill ha allt modernt - ett konstgjort hus, en konstgjord sol och konstgjorda blommor och buskar.

När Bragos bränsle tar slut visar Kalle Stropp och Grodan Boll och deras vänner hur man leva miljövänligt, med hjälp av vind, vatten och sol. Precis så som de bor på sin äng.

Kalle Stropp och Grodan Boll i rök och damm sänds i nio avsnitt:
Måndag 7 mars: Det ryker från ön. Del 1.
Tisdag 8 mars: Till ön med flotte, barkbåt, kartong och i burk. Del 2.
Onsdag 9 mars: En svart papegoja! Del 3.
Torsdag 10 mars: Bragos konstgjorda sol. Del 4.
Fredag 11 mars: Jord, sol och vattenkraft hos Kalle Stropp och hans vänner. Del 5.
Måndag 14 mars: Kalle Stropp och jordvärmen. Del 6.
Tisdag 15 mars: Plåt-Niklas konstgjorda ö. Del 7.
Onsdag 16 mars: Den stora Badiaden förbereds. Del 8.
Torsdag 17 mars: Alla är vinnare. Del 9.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".