Michael Tydén. Foto: Kristofer Samuelsson
2013-08-15

Michael Tydén slutar som chef för Berwaldhallen

Michael Tydén, Berwaldhallens konserthuschef sedan 1998, har på egen begäran valt att från och med 1 januari 2014 lämna sitt arbete på grund av en sedan länge pågående kronisk tumörsjukdom. Michael Tydén kommer att fortsätta arbeta som ansvarig för Östersjöfestivalen med Esa-Pekka Salonen som konstnärlig ledare.

– Under Michael Tydéns tid som konserthuschef har Berwaldhallen och våra ensembler och verksamheten utvecklats på ett fantastiskt sätt. Publiken har fått möta världsdirigenter som gärna kommit hit för att leda våra ensembler och raden av stora solister som gästat oss är imponerande. Utan Michaels visioner, hårda arbete, vilja och starka tro på musiken, musikerna och sin personal hade denna utveckling inte ägt rum, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

– Berwaldhallen är en mycket viktig del av Sveriges Radio som vi är mycket stolta över och som nu Michael lämnar vidare till sin efterträdare, avslutar Cilla Benkö.

– Det här har inte varit något lätt beslut för mig, men i samråd med min läkare har jag kommit fram till att min hälsa kräver ett lugnare arbetstempo än vad jag har i dag. Även om det är väldigt svårt att lämna mitt arbete som jag verkligen älskar, så vet jag att vi idag har en verksamhet som går väldigt bra. Vi har två ensembler i världsklass, vi har en stor publik som växer och verksamhetens innehåll utvecklas hela tiden. Den ekonomiska situationen är mycket stabil och vi är oerhört glada och tacksamma över att regeringen väljer att lyfta fram Berwaldhallens betydelse. Så även om det är svårt att sluta som konserthuschef, känns det ändå som ett bra läge att lämna över Berwaldhallen till en efterträdare, säger Michael Tydén.

Michael Tydén, en av grundarna av Östersjöfestivalen, kommer att fortsätta som ansvarig för festivalen även framöver.

– Det känns väldigt bra att kunna fortsätta som ansvarig för festivalen tillsammans med Esa-Pekka Salonen. Östersjöfestivalen, som började som en vision, är idag en internationellt etablerad festival. År efter år kan vi presentera spännande, utmanande och kvalitativa program för en stor publik både i Sverige och utomlands via EBU, även om vi med internationella mått har en väldigt liten budget, säger Michael Tydén.

Rekryteringen av Michael Tydéns efterträdare inleds inom kort.

Pressbild:
Michael Tydén. Foto: Kristofer Samuelsson
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2951284_1239_2000.jpg  

För mer information, vänligen kontakta:

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
cilla.benko@sverigesradio.se 
0705-374851

Michael Tydén
michael.tyden@sverigesradio.se 
0702-292914

Presskontakt
Peter Smith, pressansvarig Berwaldhallen
peter.smith@sverigesradio.se 
08-784 51 39

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista