P1

Vetandets värld: Svenska insekter i stekpannan

Vetandets värld följer med fältentomologen Åke Lindelöw på jakt efter ätliga insekter i skogarna utanför Uppsala. Bytet blir en burk larver som tillagades i stekpanna med en klick smör.

Att äta insekter och spindlar är både nyttigt, ekonomiskt och klimatsmart. Och på flera håll satsas det stort på att få fler att äta småkryp. Trots det är försäljning av insekter som mat i butiker och på restauranger inte tillåtet inom de flesta länderna i EU.

En lagändring är på gång - men den som är sugen på att prova kan ge sig ut i skogen redan i dag. Mellan barken och stammen på fällda träd och stubbar döljer sig massor av ätliga skalbaggslarver som timmerman, barrträdslöpare och plattbagge.


Enligt Åke Lindelöw är de ofarliga att äta - om de tillreds innan man stoppar dem i munnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista