Kristoffer Leandoer Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2014-01-29

Kristoffer Leandoer tilldelas Kerstin M Lundberg-priset 2013

Författaren, översättaren och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer får Kerstin M Lundberg-priset  för ”en mångårig, kärleksfull och stilsäker introduktionsverksamhet av författarskap och kulturyttringar i Frankrike och Ryssland”.

– Jag tycker det är roligt att få ett pris som är knutet till någon som Kerstin M Lundberg som var så oerhört kompetent inom mitt område. Hon har ju träffat alla och hade koll på allt, säger Kristoffer Leandoer. Att introducera utländsk litteratur svävar visserligen fritt ovanför behovspyramiden, men samtidigt gör det inte det eftersom litteraturen ett fönster mot yttervärlden som inget samhälle har råd att hålla stängt.

Onsdag 29 januari kl. 07.46 tillkännages 2013 års pristagare i Kulturnytt i P1.

Motivering:

Priset går till Kristoffer Leandoer för en mångårig, kärleksfull och stilsäker introduktionsverksamhet av författarskap och kulturyttringar i Frankrike och Ryssland.


Om Kristoffer Leandoer
Kristoffer Leandoer började som frilansanade litteratur- och teaterkritiker på Allt om Böcker, StockholmsTidningen och Dagens Nyheter. Han har varit anställd på Aftonbladets kulturredaktion och varit chefredaktör på För kännedom och Bonniers Litterära Magasin.

Idag är han verksam som frilansande kulturjournalist, främst på Svenska Dagbladet.

Som skönlitterär författare debuterade Leandoer 1987 och väckte bl.a. uppmärksamhet för samlingen skräcknoveller Svarta speglar 1994. Han nominerades för Augustpriset 2010 för essäboken Mask.

Leandoer är som journalist främst känd som introduktör av fransk litteratur, och är även verksam som översättare, främst av franskspråkiga författare som Bernard Noël, Christophe Tarkos, Gérard de Nerval, Marcel Schwob, Édouard Levé och Emmanuel Carrère, samt av anglosaxisk fantastik (Neil Gaiman, Christopher Paolini och Lauren Oliver).


Om Kerstin M Lundberg-priset
Priset instiftades för fyra år sedan för att hedra radiojournalisten Kerstin M Lundbergs mångåriga arbete. Prissumman är på 50 000 kronor och ska gå till en kulturjournalist som ”med kulturjournalistikens utrycksmedel och stilistisk skärpa, breddar kunskapen om kulturliv utanför Sverige”.

Juryn består av Sveriges Radio:s kulturchef Mattias Hermansson, Elin Claeson Hirschfeldt, Sveriges Radio, Gunnar Bolin, Sveriges Radio samt Mats Svegfors, Sveriges Radiosförre vd. 2010 gick priset till Steve Sem-Sandberg, författare och kulturjournalist, 2011 till Sveriges Televisions producent Ann Victorin och 2012 till journalisten Kerstin Gezelius.


Pressbilder
Kerstin M Lundbergpriset 2014 till Kristoffer Leandoer
http://sverigesradio.se/press/bilder/kmlp/kl_001.jpg
http://sverigesradio.se/press/bilder/kmlp/kl_002.jpg
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio


För mer information vänligen kontakta:
Gunnar Bolin, Sveriges Radios kulturkorrespondent
gunnar.bolin@sverigesradio.se

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
070-070 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista