OBS-programmet. Maria Götselius, Mikael Olsson, Katia Wagner och Måns Hirschfeldt. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
Pressmeddelande 2014-02-11

Nystart för OBS och OBS Magasin i P1

Det klassiska OBS i P1, Sveriges Radios program för utländsk och svensk idédebatt, får ny form och redaktion nästa vecka. Spanska munkavlelagar, solidaritetens svårigheter, Camerons invandringskritik och vanskligheten med våldtäktsdomar är ämnen på OBS agenda.

Den första veckan kommer flera olika berättelser att ta plats i OBS. Dramatikern Astrid Menasanch Tobieson ser sin farbror bli nerslagen av spansk kravallpolis i direktsänd tv, juridikstuderanden Hanin Shakrah fängslades i Syrien och råkar på sin fångvaktare som asylsökande i Sverige och ifrågasätter sitt tidigare naiva hopp om demokrati. Litteraturkritikern Annina Rabe tar itu med sakprosan som växande genre, kulturjournalisten Dan Jönsson reflekterar över brittiske premiärministerns och medias allt hårdare ton mot invandrare. Och författaren Mustafa Can riktar, i en längre essä, vår blick mot de som i längtan åldras i exil.

- Berättelser som de här hjälper oss att förstå vår samtid, både människors villkor, och större skeenden, säger Katia Wagner, ny producent för OBS.

OBS får också större utrymme en gång i veckan i ett 45-minuters magasin varje onsdag med utrymme för samtal och diskussioner i kontroversiella frågor. Den första veckan blir det ett samtal om vad som sker med rättssamhället när den senaste tidens friande våldtäktsdomar leder till demonstrationer.

- Vi kommer att båda kliva rätt in i aktuell debatt och bidra med nya röster och perspektiv, men också ge utrymme åt det som inte talas om och åt dem som i vanliga fall inte hörs, säger Mikael Olsson Al Safandi, ny programledare.

Att återkommande belysa också internationell idé- och samhällsdebatt är något OBS även kommer att fortsätta med.

- Ämnen och perspektiv som diskuteras utomlands kan ge helt annan förståelse, men också andra ingångar och lösningar till vad vi tror är bara svenska problem. Utblickar kan ”syresätta” svensk debatt, säger Mikael Olsson Al Safandi.

Det nya OBS har sin huvudredaktion i Malmö, men bidrar gör också Måns Hirschfeldt och Maria Götselius, programledare och producent vid kulturredaktionen i Stockholm. Victoria Greve och Helene Alm är reportrar i Stockholm och Luleå. Robert Jakobsson är redaktör på sociala medier.


Mer info om OBS:
OBS är Sveriges Radios forum för svensk och utländsk idédebatt som tar sig an aktuella brännpunkter i idé- samhälls- och kulturdebatt. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=176885

#obsip1 finns på:

Twitter: OBS_P1

Instagram: OBSP1

Youtube: http://www.youtube.com/OBSP1

Facebook: https://www.facebook.com/obsp1

 

Sändningstid:
OBS
, 15 minuter, måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar kl. 13.20-13.35.
OBS Magasin, 45 minuter, onsdagar kl. 14.03-14.50.


Pressbilder:
OBS och OBS Magasin. Mikael Olsson Al Safandi, Katia Wagner, Måns Hirschfeldt och Maria Götselius. http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3155197_2048_1381.jpg
Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.


För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
070-070 25 00

Katia Wagner, producent OBS
katia.wagner@sverigesradio.se
040-666 56 47

Mikael Olsson Al Safandi, programledare och redaktör OBS
mikael.olsson@sverigesradio.se
040-666 55 95

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".