Presstips P1

Torsdag 19 juni i Radioföljetongen: sommarklassikern Övertalning av Jane Austen

Jane Austens böcker har inte lämnat läsare någon ro under de 200 år som gått sedan de skrevs. Det har gjorts otaliga filmatiseringar och TV-serier på hennes romaner, det finns Jane Austen-klubbar där hennes liv och verk hyllas, och i sommar kan vi alla bli medlemmar i Austen-klubben genom att lyssna på hennes Övertalning som radioföljetong i 27 avsnitt. Mirja Burlin läser, Mia Gerdin producerar. 

Kl. 11.35-12.00.

Man ska ha ett hjärta av sten för att inte röras av kärlekssagan i Jane Austens sista roman Övertalning som kom ut efter författarens död.  Huvudpersonen Anne, mellersta systern av tre, låter sig som nittonåring övertalas att säga nej till kapten Wentworths frieri.  Hans framtid inom den brittiska flottan tycks alltför osäker.  När han åtta år senare återvänder har Napoleonkrigen gjort honom rik och han har aldrig förlåtit Anne för att hon en gång lät sig övertalas avstå från honom.

Men det vore djupt orätt att se Jane Austens romaner enbart som kärleksromaner, hennes böcker är fulla av psykologisk skärpa och utgör färgstarka skildringar av en tid då klassgränserna var knivskarpa men där nya samhällsidéer håller på att bryta fram. Framför allt belyser de kvinnornas utsatta läge – döttrar fick t ex inte ärva, utan arvet gick till närmsta manliga släkting.Radioföljetongen sänds torsdag 19 juni kl. 11.35-12.00 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista