Philomene Grandin läser Katitzi för Barnradion i P4.Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Philomene Grandin läser Katitzi för Barnradion i P4.Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2015-06-05

Katitzi blir radioföljetong med Philomène Grandin

Barnradion i P4 kommer i sommar att sända en nyinspelad radioföljetong baserad på Katarina Taikons självbiografiska bok om den romska flickan Katitzi. Skådespelerskan Philomène Grandin, känd från Barnkanalens Philofix, är uppläsare. Följetongen har premiär 6 juli och sänds under tre veckor i P4.

Det är den första av Katarina Taikons tretton böcker om Katitzi som ligger till grund för Barnradions följetong. Den handlar om den romska flickan Katitzis resa från barnhemmet till tältlägret där pappan och syskonen bor. En tidlös berättelse om en rolig, smart och busig flicka som växte upp utan allt som andra flickor i hennes ålder tog förgivet.

Philomène Grandin har läst in Katitzi för Barnradion i P4: – När jag var barn blev jag framförallt tagen av hur vacker och stark Katitzi var. Jag ville vara som hon! Nu när jag som vuxen fördjupar mig i romanen blir jag mer berörd av utsattheten och orättvisan som Katitzi, hennes familj och andra romer utsattes för (och utsätts för än idag). Tack och lov finns Katitzis starka röst rakt igenom – hon vägrar att lägga sig ner, vägrar att acceptera, säger Philomène Grandin.

Radioföljetongen bygger på nyutgåvan av Katitzi som har bearbetats av Lawen Mohtadi tillsammans med Angelica Ström, Katarina Taikons dotter. – Katitzi kommer alltid att vara en aktuell bokserie då den dels beskriver en del av vår svenska historia och dels behandlar ständigt aktuella ämnen som mobbning och utanförskap, säger Angelica Ström.

Nuri Selim från den romska gruppen Svarta safirer, kända från tv-serierna Kniven i hjärtat och Hammarkullen, har specialskrivit musiken som hörs i radioföljetongen.

Sändningstid:
Radioföljetongen Katitzi sänds under tre veckor i sommar, från 6 juli till och med 24 juli, vardagar kl. 17.45-18.00 i Barnradion i P4. Programmet kommer även att finnas i appen Sveriges Radio Play.

Pressbilder:
Philomène Grandin läser Katitzi för Barnradion i P4. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3501107_3000_2000.jpg

http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3501109_2048_1152.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressansvarig
maria.lekteus@sverigesradio.se
08 784 728, 073 712 32 21

Linda Belanner, producent
linda.belanner@sverigesradio.se
031 837 766

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".