Vinter i P1 – Bibi Rödöö
Bibi Rödöö Foto: Benjamin Thorén/Sveriges Radio
Pressinbjudan 2015-11-27

Möt internationellt efterfrågade Vintervärdar

Varmt välkommen till presentationen av årets Vintervärdar torsdag 3 december kl. 13.05-13.35 i studio 8 i Radiohuset i Stockholm. Efter sändningen finns möjlighet att träffa värdarna och det går även bra att förhandsboka telefonintervjuer och att webbsända på plats.

– På begäran av vår kunskapstörstande publik har vi förmedlat frågan om att Vinterprata till en rad av vår tids mest efterfrågade personer. Lyssnarnas val i år säger en hel del om den tid vi lever i nu, säger programchefen Bibi Rödöö hemlighetsfullt.

Vintervärdarna presenteras torsdag 3 december kl. 13.05

Plats: Studio 8, Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20 i Stockholm

Direktsändning i P1 kl. 13.05-13.35

För att närvara på plats eller för att boka telefonintervjuer, anmäl till pressansvarig caroline.meyer@sverigesradio.se senast onsdag 2/12 kl. 12.00.

Vinter i P1 – historik
Det första Sommarprogrammet sändes den 13 juni 1959 på initiativ av Tage Danielsson. Tio år senare sjösatte Sveriges Radio en motsvarighet på vintern för att möta konkurrensen från teve, som i december 1969 startade kanalen TV2 dit många av radions populära profiler gick.

Den 22 december 1969 sändes det första ”På Vintergatan med ... och en grammofon”. Den legendariske kompositören Jules Sylvains hade vid den tiden en megahit med melodin På Vintergatan som gav namn till programmet och blev dess signatur. Programserien samsändes i P1 och P3 under fem år och den 6 januari 1974 sändes det sista På Vintergatan.

Under de följande åren återuppstod Vinterprogram vid två tillfällen; Jonas Gardell var Vintervärd på nyårsafton 1991 och Kjell Swanberg på juldagen 1993.

2008 drog Bibi Rödöö och Agneta Ekberg igång programserien Vinter i P1 och i samband med denna nypremiär gjordes en nyinspelning av den ursprungliga signaturen med Sveriges Radios Symfoniorkester. Sedan 2011 är det Sveriges Radios lyssnare som önskar sig vilka tidigare Sommar- och Vintervärdar de vill höra i ett nytt Vinter i P1.

Pressbild:
Vinter i P1 – Bibi Rödöö Foto: Benjamin Thorén/Sveriges Radio
Pressbild

Vintervantar
Pressbild Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vinter/Sommar
Pressbild Fotomontage: Stefan Viterstedt/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:
Bibi Rödöö, programchef Vinter och Sommar i P1
bibi.rodoo@sverigesradio.se
0708-999 821

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-702500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista