Clara Henry. Foto: Johanna Pettersson
Clara Henry. Foto: Johanna Pettersson
Pressmeddelande 2015-12-07

Clara Henry är resande reporter för Musikhjälpen 2015

Clara Henry är årets resande reporter i Musikhjälpen 2015 och kommer ta med oss till ett av de länder som är mest drabbat av klimatrelaterade katastrofer – Filippinerna. Med erfarenhet som Youtube-stjärna, programledare, bloggare och författare är Clara Henry en van berättare och hon kommer ge oss en crash course i hur människors liv försvåras av tyfoner, torka och skogsskövling. Hon kommer att möta fiskarfamiljer vars inkomstkälla slagits i spillror och bönder som tvingas klimatanpassa sitt jordbruk för att överleva.

Jag har engagerat mig i Musikhjälpen sedan flera år tillbaka så därför känns det extra kul att i år som resekorre kanske kunna hämta in några förstagångs-Musikhjälpare! säger Clara Henry och fortsätter:

– Det är ett sådant prestigefyllt uppdrag som jag är så himla tacksam över att ha fått förtroendet att göra. Är både taggad och lite nervös inför allt som kommer hända under resan. Med dream-teamet här hemma känner jag mig dock as safe as can be!

Under veckan med Musikhjälpen kommer tittarna kunna följa Claras resa i Filippinerna parallellt med de tre programledarna Linnea Henriksson, Gina Dirawi och Kodjo Akolor som med hjälp av publikens ambassadör Samir Badran sänder live från buren i Linköping.

Årets tema är ”Ingen ska behöva fly undan klimatet” och pengarna från insamlingen går till förebyggande åtgärder i länder som drabbats av klimatrelaterade katastrofer. 

– Jag har vuxit upp med föräldrar som är super-miljömedvetna båda två. Vi har återvunnit och komposterat och gud vet vad. Det som gör mig extra engagerad i årets tema är att faktiskt för en gångs skull få se resultatet av hur vi påverkar vårt klimat, säger Clara Henry.

Clara vill akta sig för att bygga upp för stora förväntningar på resan: 

– Jag är övertygad om att resan kommer påverka mig väldigt starkt. Det känns så himla bra att göra detta med Musikhjälpen, vi kommer ha en sådan stark resa ihop. Tillsammans räddar vi liv!

Clara Henry Clara Henry är 21-åringen som redan är veteran. Halvbritten från Göteborg började som bloggare redan i tolvårsåldern och blev snabbt ungdomsreporter på Göteborgs Posten. Hon blev tilldelad priset ”Årets Vloger”, vid Blog Awards 2013, för sin uppskattade Youtube-kanal. 2014 ledde hon Guldtuben, en gala för Sveriges främsta Youtube-stjärnor samt Eftersnack och Försnack under SVTs Melodifestivalen. 2015 var hon en av Sveriges Radios sommarpratare och kom även ut med boken ”Ja jag har mens, hurså?”. Förutom sin breda karriär är hon även en gedigen kattälskare.

Musikhjälpen 2015 – Ingen ska behöva fly undan klimatet
Miljontals människor är just nu på flykt runt om i världen. Det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken, de senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer såsom torka, översvämningar och kraftiga skyfall. Varannan sekund tvingas en människa lämna sitt hem. Men det går att göra skillnad. Genom att jobba förebyggande kan konsekvenserna av katastroferna lindras och människoliv räddas.

För varje krona som läggs på beredskap sparas minst fyra kronor i katastrofhjälp och fler människoliv kan räddas. Därför behövs pengar till bland annat tidiga varningssystem, utbildning, säkra toaletter och brunnar som fungerar vid en översvämning samt plantering av träd som både kan hålla jorden bördig vid torka och leda bort vatten vid kraftiga skyfall.

Musikhjälpen 2015 äger rum 13–19 december i Linköping och direktsänds i P3 Sveriges Radio och SVT Play under 150 timmar. Programmet leds av Gina Dirawi, Linnea Henriksson och Kodjo Akolor och pengarna som samlas in under veckan går oavkortat till Radiohjälpen.

Läs mer om Musikhjälpen 2015 här: musikhjälpen.se

Om Musikhjälpen
Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema. Det går också att skänka pengar genom andra insamlingsaktiviteter som pågår i och omkring glasburen och runt om i Sverige. Och det är inte bara publiken som deltar i insamlingen. Under de 150 timmarna engagerar sig även stora delar av den svenska artisteliten på olika sätt. Många stöttar insamlingen genom att besöka glasburen, andra skänker gåvor till auktionen eller startar egna insamlingar.

Musikhjälpen gjorde sin debut i Malmö 2008 då Malmöborna tillsammans med resten av Sverige samlade in drygt tre miljoner kronor till människor på flykt. Sedan dess har engagemanget och den insamlade summan ökat för varje år. Förra året samlade Musikhjälpen in 34,1 miljoner kronor till kampen för att stoppa spridningen av hiv-viruset och den totala siffran för engagemang blev 235 000.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

Pressbild Clara Henry. Foto: Johanna Pettersson 

Pressbilder programledarna
Kodjo Akolor, Gina Dirawi, Linnea Henriksson. Foto: Jan Danielsson/SVT

Kodjo Akolor, Gina Dirawi, Linnea Henriksson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Kodjo Akolor, Gina Dirawi, Linnea Henriksson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Pressbilder Musikhjälpen
Bössa Musikhjälpen Foto: Oliva Mariette Borg/Sveriges Radio
#MH14 Publik Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio 
#MH14 The Foo Conspiracy Publik Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
 

För mer information, vänligen kontakta:
Pär Nordahl, projektledare SVT
par.nordahl@svt.se, 070 884 70 70

Julia Blomberg, innehållsansvarig Musikhjälpen julia.blomberg@sverigesradio.se, 076 8640739

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
per.byman@svt.se, 073 534 07 77

Presskontakter:
Tannaz Hashemi, SVT Kommunikation
tannaz.hashemi@svt.se, 073 712 74 00

Helena Iles, Musikhjälpen
helena@iles.se, 073 980 52 51

Angelika Vaskevitch, P3 Sveriges Radio angelika.vaskevitch@sverigesradio.se, 073 231 45 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".