Tove Svenonius, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Pressmeddelande 2016-05-09

Tove Svenonius Ekots nya inrikeschef

Tove Svenonius har utsetts till Ekots nya inrikeschef. Tove Svenonius är för närvarande planeringsredaktör på Ekot. Nu ska hon leda arbetet med att förnya och vässa den agendasättande journalistiken på Sveriges ledande nyhetsredaktion.

Efter tolv år i olika funktioner på Ekot tar Tove Svenonis klivet upp i Ekoledningen med högsta ansvar för reportergrupperna. I rollen som inrikeschef ingår övergripande strategiskt ansvar för samhällsgruppen, politikgruppen, riksreportrarna och Ekonomiekot. Tove Svenonius kommer även att vara ansvarig för Ekots undersökande journalistik tillsammans med nyrekryterade grävchefen Lisa Helgesson.

– I Tove Svenonius får Ekots kunniga reportrar en högsta chef som brinner för nyhetsarbetet och som har intressanta idéer om hur reporterrollen kan utvecklas i det nya medielandskapet. Tove är en omvittnat skicklig nyhetsjournalist och uppskattad chef som inte bara kommer kunna främja sin del av organisationen utan även bidra positivt till hela Ekots utveckling, säger Ekochefen Olle Zachrison.

Tove Svenonius började på Sveriges Radio 1998 och kom till Ekot 2004. Hon var nyhetsreporter i sju år innan hon 2011 blev chef för Nyhetsreportergruppen på Ekot. Sedan november 2014 är hon planeringsredaktör med ansvar för den redaktionella planeringen på Ekot. Tove Svenonius har genom åren jobbat med en rad av Ekots och Sveriges Radios viktigaste projekt, som till exempel Ekots omorganisation 2015 och Sveriges Radios sociala medier-handbok.

– Ekot har fantastiskt kompetenta reportrar och jag ser verkligen fram emot att få arbeta med dem och vara med och utveckla arbetsmetoder för att göra Ekots originaljournalistik ännu bättre. Ekot ska sticka ut med vassa egna nyheter, smarta analyser, starka reportage och omskakande grävjournalistik samtidigt som vi ska komma ut bättre digitalt och i sociala medier. Så det är en spännande uppgift och kul utmaning som jag tar mig an med stor ödmjukhet, säger Tove Svenonius.

Tove Svenonius efterträder Per Eurenius som går i pension efter 40 år på Ekot. Hon tillträder sitt nya jobb omgående.

Pressbild: Tove Svenonius.
Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio

 

För mer information, vänligen kontakta:

Olle Zachrison, Ekochef
olle.zachrison@sverigesradio.se  
08-784 50 00

Tove Svenonius, inrikeschef   tove.svenonius@sverigesradio.se  
08-784 50 00

Eva Sahlin, PR- & presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista