Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Elin Ruuth, Lina Ekdahl, Arne Dahl, John Ajvide Lindqvist, Joakim Pirinen. Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2017
Elin Ruuth, Lina Ekdahl, Arne Dahl, John Ajvide Lindqvist, Joakim Pirinen. Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2017 Foto: Pascal Crépault Wibe, Mia Gerdin, Sara Arnald, Mia Ajvide, Mattias Alm
Pressmeddelande 2017-04-21

Här är de nominerade till Sveriges Radios novellpris 2017

Nästa vecka är det Litteraturvecka i P1. Då sänds också de fem noveller som nu är nominerade till Sveriges Radios novellpris. De fem novellerna är skrivna av Lina Ekdahl, John Ajvide Lindqvist, Joakim Pirinen, Elin Ruuth och Arne Dahl. Redan nu går det att lyssna och rösta på novellerna.

En jury har nominerat fem av de totalt åtta noveller som under det gångna året specialskrivits för Sveriges Radio. Sveriges Radios novellpris delas ut den 10 maj.

De nominerade novellerna och deras sändningsdatum:

Måndag 24 april
1. ”Rent bord” av och med Lina Ekdahl

Tisdag 25 april  
2. ”Mörkret varur hjärtat slår” av och med John Ajvide Lindqvist

Onsdag 26 april
3. ”Agellången” av Joakim Pirinen i uppläsning av Felix Engström

Torsdag 27 april
4. ”Geologen” av Elin Ruuth i uppläsning av Martin Sundbom

Fredag 28 april
5. ”Om ett träd” av Arne Dahl i uppläsning av Saskia Husberg

Sändningstider: P1 kl. 11.35 och 19.35

Det är lyssnarna som bestämmer vem som vinner och röstningen sker på sverigesradio.se/litteraturveckanip1 med start i dag fredag 21 april kl. 07.00. Röstningen pågår fram till söndag 30 april kl. 23.59. Samtliga fem nominerade noveller finns att lyssna till på hemsidan och som podd.

Om Sveriges Radios Novellpris:
Priset instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio. En jury som består av medarbetare på Sveriges Radio väljer ut fem av de noveller, specialskrivna för P1, som sänts under året. I år hade juryn åtta noveller att ta ställning till. Därefter är det radiolyssnarna som röstar fram den vinnande radionovellen. Vem som får Sveriges Radios novellpris 2017 offentliggörs den 10 maj.

Förra årets vinnare blev Olivia Bergdahl. Under årens lopp har författare som Stina Stoor, Håkan Nesser, Arkan Asaad och Beate Grimsrud tilldelats Sveriges Radios novellpris. Priset är 25 000 kronor och en statyett.

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Joseph Knevel, ansvarig Sveriges Radios novellpris
joseph.knevel@sverigesradio.se 
070-999 62 48

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".