Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och Björn Löfdahl, programdirektör. Foto: Björn Dalin/SR
1 av 2
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och Björn Löfdahl, programdirektör. Foto: Björn Dalin/SR
Lovisa Vasell, Kanalchef
2 av 2
Lovisa Vasell, Kanalchef
Debattartikel 2017-10-31

Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare

En väl fungerande demokrati behöver trovärdig, oberoende och opartisk journalistisk granskning och rapportering. För att åstadkomma det måste journalisterna finnas i hela landet. I år fyller Sveriges Radios lokala kanaler 40 år - och vårt uppdrag har aldrig varit viktigare.

För att vara relevant för invånarna i Sjuhärad måste journalistiken skapas tillsammans med dem som tar del av den. Allmänhetens långsiktiga förtroende för medier skapas genom lokal närvaro under lång tid; det är viktigt att det finns journalister som bor och verkar på plats och som har lokal kännedom.

Idag har Sveriges Radio journalister på över 50 platser i landet och vi har utvecklat en teknik som gör det möjligt att enkelt flytta ut och sända utanför radiohusen, tillsammans med publiken, där det händer, när det händer.

Under det senaste året har P4 Sjuhärads reportrar och programledare arbetat flera månader i tillfälliga redaktioner på Viskastrandsgymnasiet och på Vi-kontoret på Hässleholmen. Med vår husbil och våra mobila reportrar har vi sänt från stora och små samhällen i alla våra kommuner.

Att finnas på plats ute i sändningsområdet är ingen tillfällig satsning utan ett arbetssätt vi kommer fortsätta med. Den 31 oktober fyller P4 Sjuhärad 40 år - det firar vi genom att beskriva vardagen i direktsändning från 40 platser under en enda dag.

Sveriges Radio ska vara hela Sveriges radio, den öppna arenan för dialog och debatt. Varje år hörs över 200 000 röster i de lokala kanalerna. I ett samhälle där åsiktsbubblorna breder ut sig och algoritmer styr allt mer av mediekonsumtionen är det oerhört viktigt att åsikter bryts - och det sker dagligen hos oss.

Sveriges Radios lokala kanaler satsar mer än någonsin på granskning. Exempel på det är P4 Sjuhärads avslöjanden om svarta bilskolor, om svårigheten för riktigt gamla och sjuka att få ett tryggt boende och nu den senaste veckan har vi lyft berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp som är verklighet för många tonårstjejer.

Viktiga är också de granskningar som de lokala tidningarna gör, som Borås Tidnings rapportering om de kriminella gängen i Borås och om turerna kring Borås energi- och miljös bygge av kraftvärme- och avloppsreningsverk på Sobacken.

Den lokala radion och den lokala dagspressen i Sjuhärad är bärare av samma demokratiska uppdrag. Ett starkt Sveriges Radio och väletablerade lokala tidningar behövs sida vid sida för en väl fungerande demokrati, även i den digitala och sociala världen. Den svenska public service-modellen med separata bolag för radio och TV tillför mångfald i medieutbudet. Fler lokala röster får höras och fler granskar makten.

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio
 
Lovisa Vasell, kanalchef P4 Sjuhärad


Denna artikel publicerades i Borås Tidning 31 oktober 2017 med anledning av firandet av P4 Sjuhärads 40-års jubileum.

Liknande versioner av artikeln har också under 2017 publicerats runt om i landet i samband med andra P4 kanalers 40 års firanden. Bland annat i:

Vestmanlands Läns Tidning

Länstidningen Södertälje

Upsala Nya Tidning

Arbetarbladet

Östersundsposten

Eskilstuna kuriren

Värmlands Folkblad

Sundsvalls Tidning

Corren

Nynäshamnsposten

Norrtelje Tidning

Stockholm direkt

Sydöstran

Barometern

Smålandsposten

Jönköpingsposten

Hallandsposten

Blekinge Läns Tidning

TTELA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".