Sam Edward P4 Kronoberg, Växjö  P4 Sveriges Radio
1 av 2
Sam Edward P4 Kronoberg, Växjö Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sam Edward Nyheter på arabiska P4 Kronoberg Sveriges Radio P4 Sveriges Radio
2 av 2
Sam Edward Nyheter på arabiska P4 Kronoberg Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
Pressmeddelande 2017-09-22

Den lokala radion är med och bygger Sverige

Den 26 september startar P4 Kronoberg att publicera skräddarsydda nyheter på arabiska. Projektledare är journalisten Sam Edward som flydde från Syrien för sju år sedan.

– I Sverige så säger vi ’om man vill, så kan man’. Det handlar egentligen om viljan och det är det vi jobbar med, säger Sam Edward.  

Mellan 2014 och 2016 sökte 272 000 personer asyl i Sverige, varav det stora flertalet kom från Syrien och andra länder i Mellanöstern där arabiska talas. Många av de nyanlända hamnar inte sällan på små orter runt om i landet.

Sam Edward är journalist från Syrien som efter en artikel om hur presidentens släktingar fuskade med pengar hämtades av militären, fängslades och torterades. För sju år sedan flydde han till Sverige och jobbar idag på P4 Kronoberg i Växjö. Han har själv upplevt de svårigheter som det kan innebära att etablera sig i ett nytt land.

– Innan man har hunnit lära sig språket är man ofta utlämnad till information från lokala nätverk. Det kan vara vänner och bekanta, men också andra personer i ens omgivning. Har man tur får man tillgång till ett bra nätverk, men har man otur kan det leda till felaktig information som försvårar processen att komma in i samhället. Därför är det mycket viktigt att det utöver nätverken även finns oberoende och pålitliga informationskällor att vända sig till.  

P4 Kronobergs kanalchef Ulf Myrestam:

– Vi har Radio Swedens utbud med nyheter både på lätt svenska och arabiska, men där fokus främst är på nationella och internationella nyheter. Vi identifierade att det även finns behov av nyheter och samhällsinformation som är lokalanpassad.  

De lokala nyheterna hämtas uteslutande från det befintliga P4-nyhetsflödet; ett urval översätts och sammanfattas ett par gånger per vecka som ljudfiler. Dessa läggs sedan upp på en dedikerad sida på Sveriges Radios webb.

Som komplement till nyhetssammanfattningarna kommer det även finnas anpassad samhällsinformation om till exempel hur det går till att ta svenskt körkort, hur man får sin utbildning från hemlandet validerad och översatt till svenska eller hur man söker vård på rätt sätt. Ett tredje ben är positiva berättelser från personer som på olika sätt lyckats etablera sig i Sverige.

– Vi lyfter fram personer som har lyckats i Sverige genom de här porträtten. Vi vill också pusha folk för att jobba lite hårdare för att förverkliga sina drömmar. Att presentera Sverige för nyanlända och flyktingar på ett enkelt sätt, på ett sätt så att man förstår vad det är som gäller och vad det är som händer, säger Sam Edward.

Den 26 september startar satsningen. Resultatet kommer att utvärderas i början av nästa år. 

Pressbild
Sam Edward utomhus

Sam Edward porträtt

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:
Ulf Myrestam, kanalchef P4 Kronoberg,  ulf.myrestam@sverigesradio.se eller 070-877 8852

Sam Edward, reporter P4 Kronoberg, sam.edward@sverigesradio.se eller 073-773 4964

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".