Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2018-01-31

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2018

Publicerat onsdag 31 januari kl 07.50
Sigrid Combüchen Foto: Jacquette Åkerman
1 av 4
Sigrid Combüchen Foto: Jacquette Åkerman
Aleksander Motturi Foto: Mai Nestor
2 av 4
Aleksander Motturi Foto: Mai Nestor
Agneta Pleijel foto Göran Segeholm
3 av 4
Agneta Pleijel Foto Göran Segeholm
Isabelle Ståhl Foto: Sara Mac Key
4 av 4
Isabelle Ståhl Foto: Sara Mac Key

Sveriges Radios Romanpris delas ut för 25:e gången och här är de fyra romaner som har chans att få priset. Prisutdelningen äger rum under Litteraturveckan i P1, en hel vecka med läsarna och litteraturen i fokus. Den 27 april avslöjas vilken av de fyra nominerade romanerna årets lyssnarjury väljer att ge priset till.

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2018:

”Sidonie & Nathalie: från Limhamn till Lofoten” av Sigrid Combüchen  
”Broder” av Aleksander Motturi  
”Doften av en man” av Agneta Pleijel
”Just nu är jag här” av Isabelle Ståhl

– Vilken spännvidd det är på de nominerade! Både äldre etablerade och nya förmågor. Romanpriset är känt för att kunna överraska. Nu är det upp till er lyssnare vem som vinner, säger kulturredaktionens Marie Lundström som kommer att tillkännage pristagaren den 27 april under Litteraturveckan i P1.

Vilken roman som tilldelas Sveriges Radio Romanpris bestämmer en lyssnarjury som kommer att diskutera böckerna i P1 Kultur under Litteraturveckan i P1.

Kulturnytts recensioner av böckerna finns på: http://sverigesradio.se/p1/kulturnytt 

Litteraturveckan i P1
Litteraturveckan i P1 den 23-29 april är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut fredagen den 27 april. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

Om Sveriges Radios Romanpris
Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor.

Det unika med priset är lyssnarjuryn. För andra året i rad består den av representanter från ett antal bokcirklar. Jurymedlemmarna läser de fyra nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio, i år under ledning av Mina Benaissa.

Nomineringslistan sammanställs av en kritikergrupp med god överblick över den aktuella utgivningen. I den ingår: Ulla Strängberg, Sveriges Radios kulturredaktion, Anneli Dufva, Sveriges Radios kulturredaktion, Lina Kalmteg, frilanskritiker, Annina Rabe, frilanskritiker och Kristian Ekenberg, kulturredaktör Gefle Dagblad.

För vidare information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".