sverigefinska flaggan
Sverigefinska flaggan
Pressmeddelande 2018-03-08

"Fiksata" är årets sverigefinska ord

Ordet fiksata (att fixa något) blev en klar vinnare i Sisuradios omröstning om årets sverigefinska ord. Som god tvåa kom missata (att missa något) och på bronsplats skoijata (att skoja).

Salme Smura från Ställdalen i Ljusnarsberg var den som föreslog fiksata till tävlingen och motiverade det med att ”vi i Sverige ofta fixar både det ena och det andra”.

I tävlingen om årets sverigefinska ord söktes ord eller begrepp som på ett fyndigt sätt kombinerar ett flerspråkigt och flerkulturellt själsliv. Lyssnarna fick först lämna in förslag, varefter språkvårdarna Riina Heikkilä och Tarja Larsson från Språkrådet valde ut tio finalister. Vinnaren utsågs genom en omröstning på Sisuradios hemsida.

– Fiksata är ett praktiskt ord, det har man ofta användning för i Sverige, säger Tarja Larsson från Språkrådet.

De andra finalisterna i år var bankomaatti (bankomat), väli- eller keskimaito (mellanmjölk), laagomi (lagom), tunnelbaana (tunnelbana), vappis (fritids), viilata (att vila) ja treenata (att träna).

Tävlingen anordnades av Sisuradio för andra gången. Årets sverigefinska ord 2016 blev fiikata (att fika). 

För en finskspråkig version av denna text, se länkad pdf.

För mer information, vänligen kontakta:
Merja Laitinen, Sisuradio
08-784 50 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".