Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2018
Nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2018 Foto: Kerstin Wixe. Eleftheria Gerofoka. Inez. Mattias Ahlm. Maria Söderberg
Pressmeddelande 2018-04-10

Litteraturveckan i P1: Här är de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2018

Nu är det klart vilka fem noveller som nominerats till Sveriges Radios Novellpris 2018. Åke Smedberg, Anna Kuru, Jessica Schiefauer, Nicolas Kolovos och Åsa Foster har skrivit novellerna och nu är det lyssnarna som avgör vem som vinner. Priset delas ut på stadsbiblioteket i Göteborg den 27 april under Litteraturveckan i P1.

Under det gångna året har nio noveller specialskrivits för Sveriges Radio. Nu har en jury nominerat fem av novellerna till Sveriges Radios Novellpris 2018.*

De fem novellerna är:
”Nu” av Åke Smedberg (i uppläsning av Gunilla Abrahamsson)
”Den vita rosen” av Anna Kuru (i uppläsning av Térèse Brunnander)
”Barnen som lekte i Hinternasswald” av Jessica Schiefauer (i uppläsning av författaren) 
”Underverket” av Nicolas Kolovos (i uppläsning av Fredrik Hallgren)
”Första året” av Åsa Foster (i uppläsning av Angela Kovács)

Det är lyssnarna som avgör vem som vinner och röstningen sker på http://sverigesradio.se/litteraturveckaniP1 med start i dag tisdag 10 april. Röstningen pågår till och med söndag 22 april.

Samtliga fem nominerade noveller finns att lyssna till på hemsidan och i Sveriges Radio Play. De sänds också i P1 nästa vecka kl. 11.35 och 19.35.

Sveriges Radios Novellpris delas ut i en direktsändning i P1 kl. 18.09 fredag 27 april.

Litteraturveckan i P1 
Litteraturveckan i P1 den 23-29 april är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut fredagen den 27 april. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

Om Sveriges Radios Novellpris
Priset instiftades 2002 eftersom genren med uppläsning av litterära texter, inte minst i det korta formatet, lämpar sig så väl för radio. Förra årets vinnare blev Lina Ekdahl. Under årens lopp har författare som Stina Stoor, Håkan Nesser, Arkan Asaad och Beate Grimsrud tilldelats Sveriges Radios novellpris.

*Nomineringsjuryn bestod i år av tre bokcirklar: ”Saragubbarna” i Skellefteå, ”Astrid” i Umeå och ”Kapitelslukarklanen BK” i Piteå.

 

Pressbilder:

Åke Smedberg Foto: Maria Söderberg

Anna Kuru Foto: Inez

Jessica Schiefauer Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nicolas Kolovos Foto: Eleftheria Gerofoka

Åsa Foster Foto: Kerstin Wixe/Sveriges Radio


För mer information, vänligen kontakta:

Joseph Knevel, projektledare
joseph.knevel@sverigesradio.se 
08-784 50 00

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".