Klassiska Podden, Carl Tofft och Camilla Lundberg
1 av 2
Klassiska Podden, Carl Tofft och Camilla Lundberg Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Klassiska podden
2 av 2
Klassiska podden
Pressmeddelande 2018-04-13

Ny säsong av Klassiska podden – fakta och skvaller om berömda kompositörer

Klassiska podden med Camilla Lundberg och Carl Tofft är tillbaka med nio nya fulladdade avsnitt om berömda kompositörer. Det blir fakta och skvaller om bland andra Sergej Prokofjev, Giuseppe Verdi och Hildegard av Bingen – och givetvis deras musik. Hela den nya säsongen släpps måndag 16 april.

Klassiska podden vänder sig till alla som är nyfikna på klassisk musik och vill veta mer.

– Vissa tror kanske att vi efter två säsonger av Klassiska podden har betat av de mest intressanta kompositörerna, men det är långt ifrån sant! Vår önskan är att göra minst 50 avsnitt och inte ens då blir listan på de mest kända och flitigt spelade kompositörerna komplett, säger Camilla Lundberg.

Klassiska podden är ett tidlöst ljudande bibliotek med intressanta fakta och resonemang om ett stort antal kompositörer. Här får lyssnarna bakgrunder och nycklar till den klassiska musiken som finns i Sveriges Radio P2:s rika utbud.

– Vi har ju 1000 år av musik att hämta spännande livsöden och berättelser ur. Urvalet är gjort utifrån de kompositörer vi är extra nyfikna på och som skrivit vacker och nyskapande musik, säger Carl Tofft.

Klassiska podden säsong 3 handlar om följande kompositörer:

1. Alma och Gustav Mahler
Han skrev jättelika symfonier, hon små sånger när de möttes. Men bara en kompositör fick plats i äktenskapet. Ända tills doktor Freud ingrep.

2. Sergej Prokofjev
1900-talets populäraste klassiska kompositör dog i total medieskugga. Hur kom det sig att han frivilligt hade återvänt till Stalins skräckvälde?

3. Giuseppe Verdi
Hans ”Traviata” är nog världens mest spelade opera. Den var på sin tid världens mest moderna opera, skapad av ett geni som helst såg sig som bonde.

4. Joseph Haydn
Han uppfann och utvecklade symfonin, stråkkvartetten och sonatformen. Men mest vittberömd blev han för sina oratorier på ålderns höst.  

5. Peter Tjajkovskij
För sin ryska samtid var hans musik för europeisk. Sedan ansågs den för slaviskt sentimental, ja rentav vulgär. Varför har man inte fått älska Tjajkovskij?

6. Fanny och Felix Mendelssohn
De växte upp med mormors unika samling av Bachnoter. Fanny komponerade 400 verk, Felix ännu fler och lade grunden till det tyska klassiska musikundret.

7. Antonin Dvorak
Den tjeckiske slaktarsonen blev en ojämförlig melodimakare, beundrad av den äldre Brahms och förebild för kvinnliga amerikanska symfoniker.

8. Hildegard av Bingen
Universalsnillet som blev helgon 900 år efter sin död. En av de första kompositörerna vi känner till namnet lever också vidare med sina kakrecept.

9. Franz Berwald
Sveriges store 1800-talssymfoniker som aldrig fick höra sina symfonier. Motarbetad av kollegerna gjorde han karriär som ortoped och industrialist.

Säsong 3 av Klassiska podden släpps i appen Sveriges Radio Play måndag 16 april. Där finns även alla tidigare avsnitt. Alla avsnitt finns även på www.sverigesradio.se/klassiskapodden 

Pressbilder:
Klassiska podden med Carl Tofft och Camilla Lundberg. Foto: Martina
Camilla Lundberg
Carl Tofft och Camilla Lundberg

Camilla Lundberg

Carl Tofft

För mer information, vänligen kontakta: 
Anders Olsén, producent Klassiska podden
ogjort@telia.com  
08-34 63 65

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig P2
maria.lekteus@sverigesradio.se
073-712 32 21

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".