Vuoden 2018 Ruotsinsuomalaiset gaalan juontajat Virpi Inkeri ja Mika Olavi
Galan Årets Sverigefinnar 2018 leddes av Virpi Inkeri, Sisuradio, och trubaduren Mika Olavi. Foto: Sammy Steen
Pressmeddelande 2018-11-30

Årets Sverigefinnar 2018 har utsetts

Ikväll utsågs Årets Sverigefinnar vid en gala på Finlandsinstitutet i Stockholm. Översättaren Janina Orlov fick utmärkelsen Årets Sverigefinne, diskuskastaren Daniel Ståhl blev Årets unga Sverigefinne och Marja-Leena Paananen, ordförande för Finska föreningen i Kramfors, blev utsedd till Årets vardagshjälte.

Årets Sverigefinnar-utmärkelserna har utsetts årligen sedan 2011. Detta för att uppmärksamma personer som under det gångna året gjort betydelsefulla insatser för att lyfta fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor.

Fredagskvällens direktsända gala leddes av Sisuradios Virpi Inkeri och trubaduren Mika Olavi. På scenen stod showartisten Krista Siegfrids.

Årets Sverigefinne: Janina Orlov
Översättaren Janina Orlov har gett många välkända finska författare en svensk röst. Hon har översatt såväl barnböcker som skönlitteratur och bland författarna hon översatt finns Sofi Oksanen, Rosa Liksom och Sirpa Kähkönen. Janina menar att översättning är som att dansa och visst svänger det om hennes verk!

Nominerade: Pekka Heino, programledare, Janina Orlov, översättare, Pirkko Karjalainen, ordförande för Finska Föreningen i Skövde.

Årets unga Sverigefinne: Daniel Ståhl
Daniel Ståhl har rankats som världens bästa diskuskastare tre år i rad. I hans prisskåp finns många ädla medaljer varav de finaste är silvermedaljerna från VM och EM. Han reser och tävlar internationellt och när han är i Finland är det många som är förvånade över hans finskakunskaper.

Nominerade: Jami Faltin, rap- och spoken word-artist, Amina Hakia Jabri, högskolestudent, Daniel Ståhl, diskuskastare.

Årets vardagshjälte: Marja-Leena Paananen
Marja-Leena Paananen, ordföranden i Kramfors finska förening, skulle nästan kunna titulera sig svensk mästare i envishet. I tio år kämpade hon för att hennes hemkommun Kramfors skulle skicka in en ansökan om att ansluta sig till det finska förvaltningsområdet. Detta skedde slutligen i våras. Passionen för att hjälpa finskspråkiga i Sverige vaknade till liv redan i mitten på 1980-talet då hon började jobba på tolkcentralen i Kramfors.

Nominerade: Timo Lyyra, språkaktivist, Marja-Leena Paananen, ordförande för finska föreningen i Kramfors, Tero Tuomarila, ishockeytränare.

Om Årets Sverigefinnar
Årets Sverigefinnar är ett samarbete mellan Sisuradio, SVT, Finlandsinstitutet och tidningen Ruotsin Suomalainen. Läs mer och lyssna: sverigesradio.se/aretssverigefinnar. Galan direktsändes i P4 Sveriges Radio och Sisuradio, och kommer att sändas i SVT2 på Finlands självständighetsdag 6 december.

Årets Sverigefinne och Årets unga Sverigefinne utses av en jury bestående av Anne Sseruwagi, kanalchef Sisuradio, Sofia Taavitsainen, chef för SVT:s minoritetsprogram, Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet och Tapani Kekki, chefredaktör på Ruotsin Suomalainen. Årets vardagshjälte är publikens pris och tilldelas den som fått flest röster i omröstningen på hemsidan för Årets Sverigefinnar.

Pressbilder
Pressbilder från galan kommer att finnas på denna  länk från ca kl. 21:30. Fotograf: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Galan Årets Sverigefinnar 2018 leddes av Virpi Inkeri, Sisuradio, och trubaduren Mika Olavi. Foto: Sammy Steen/Sveriges Radio.
Pressbild

För mer information, vänligen kontakta:
Virpi Inkeri, producent och programledare
0733 28 09 
virpi.inkeri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista