P3 Dokumentär
1 av 2
Ida Lundqvist. Foto: Christian Berg
2 av 2
Ida Lundqvist. Foto: Christian Berg

P3 Dokumentär om Vargolyckan på Kolmården

2012 inträffar en tragisk olycka i varghägnet på Kolmårdens djurpark. För första gången på nästan 200 år dödas en människa av vargar i Sverige. Guiden som förolyckas är erfaren, utbildad biolog och betraktas som en av de som har bäst kontakt med vargarna. Hur det kunnat ske verkar först vara ett mysterium, men efter hand framkommer allt fler detaljer. I P3 Dokumentär om Vargolyckan på Kolmården berättar guidens kollegor och familj för första gången om den uppmärksammade händelsen. Programmet finns ute i Sveriges Radio Play nu och sänds i P3 på söndag 9 december kl 18.03.

– Det är fortfarande oklart varför vargarna dödade den erfarna guiden, som var som en mamma åt dem, säger Ida Lundqvist som gjort programmet. Händelsen raderade bilden av de tama vargarna som ofarliga för människor. Och Karolinas familj är förkrossad över att olyckan hade kunnat undvikas.

En regnig sommardag går den erfarna vargguiden och biologen Karolina precis som vanligt in till vargarna på Kolmårdens djurpark, men hon kommer inte tillbaka. Exakt vad som hänt är det ingen som vet, men snart står det klart att hon dödats av vargarna som hon känt sedan de var valpar. I P3 Dokumentär om Vargolyckan på Kolmården berättar hennes mamma, syster och kollega om händelsen som förändrat deras liv. 


– Man lyssnar ju och lär av sina äldre kollegor, och om någon säger att “det är ingen fara, det här har vi gjort i 30 år”. Det är ju klart att man tror på det, säger Karolinas syster Matilda.

Den tragiska händelsen den 17 juni 2012 fick internationell uppmärksamhet och när polisens förundersökning var klar visade den på allvarliga brister i arbetsmiljön på Kolmårdens djurpark.

Vargolyckan på Kolmården
Ett program av: Ida Lundqvist 
Producent: Rosa Fernandez

Dokumentären finns ute i Sveriges Radio Play och där poddar finns nu och sänds i P3 på söndag 9 december kl 18:03.

Om P3 Dokumentär 
P3 Dokumentär är Sveriges populäraste podcast som sedan starten 2005 har publicerat flera hundra dokumentärer om kända och okända händelser i Sverige och världen. Dokumentärerna som sänds har bland annat nominerats till Stora Journalistpriset, vid flera tillfällen vunnit Stora Radiopriset och belönats med Svenska podcastpriset över tio gånger.

Pressbild 
Ida Lundqvist, programmakare “Vargolyckan på Kolmården”, foto Christian Berg.

För mer information, vänligen kontakta:

Ida Lundqvist, programmakare 
ida.lundqvist@sr.se  
072-195 05 12

Eva Sahlin, bitr. presschef 
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista