Mattias Alexandrov Klum Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
1 av 2
Mattias Alexandrov Klum Foto: Mattias Ahlm
Sara Danius.
2 av 2
Sara Danius. Foto: MICKE GRÖNBERG
Pressmeddelande 2108-12-19

Vinter i P1: Återbud från Sara Danius – Mattias Alexandrov Klum ny Vintervärd

Sara Danius har tyvärr tvingats lämna återbud till sin medverkan i Vinter i P1. Ny Vintervärd blir fotografen och filmskaparen Mattias Alexandrov Klum som också stod högt upp på lyssnarnas önskelista. Vinter i P1 med Mattias Alexandrov Klum sänds på nyårsdagen. Katarina Wennstam inleder på juldagen i stället för Sara Danius.

– Även Sara Danius kan bli sjuk och drabbas av hög feber, hur osannolikt det än kan låta. Mina läkare har varnat mig för risken för överansträngning och ordinerat vila i tre veckor. Eftersom jag är en lydig patient brukar jag göra som mina läkare säger. Jag ligger nu till sängs och rullar tummarna i väntan på bättre tider, hälsar Sara Danius från sjuksängen.

– Jag är verkligen ledsen att jag var tvungen att ställa in eftersom jag är önskad som Vintervärd. Jag vill hälsa så varmt till alla lyssnare, säger Sara Danius.

– Vi är väldigt ledsna över att Sara Danius inte kan fullfölja sitt Vintervärdskap. Väldigt många lyssnare har sett fram emot att höra henne igen efter det uppskattade Sommarprogrammet i somras. Samtidigt gläds vi åt att Mattias Alexandrov Klum med kort varsel tackat ja till att åter blir Vintervärd, eftersom även han stod högt upp på lyssnarnas önskelista, säger programchefen Bibi Rödöö.  

Mattias Alexandrov Klum har en lång och framgångsrik karriär som dokumentär-filmare och har genomfört expeditioner i alla världsdelar. Han har gett ut 15 böcker och är en internationellt anlitad föreläsare. Under senare år har han arbetat i och runt Östersjön med två stora filmprojekt samt producerat en dokumentär om ett hotat korallrev utanför Mozambiques kust. Sedan 2016 arbetar han i konstnärsduon Alexandrov Klum.

Mattias Alexandrov Klum gjorde Sommar 1997 och 2008 och Vinter 2014.

– Det känns fantastiskt att åter önskas av lyssnarna. Mitt Vinterprat den här gången ska handla om avancerad självcurling, att få bli berörd och beröra andra tillsammans med min partner Iris, om den nyupptäckta kärleken till livet och om mitt eget uppvaknande – eller ”Mattias 2.0” om man så säger, säger Mattias Alexandrov Klum.

VINTER I P1 – NYA LISTAN

  • 25/12: Katarina Wennstam – författare, journalist
  • 26/12: Tomas Sjödin – författare, pastor, föreläsare
  • 27/12: David Eberhard – psykiatriker, författare
  • 28/12: Mikkey Dee – trummis
  • 29/12: Tommy Ivarsson – entreprenör
  • 30/12: Hanna Hellquist – journalist, programledare, författare
  • 31/12: Olof Röhlander – mental tränare, författare, föredragshållare
  • 1/1: Mattias Alexandrov Klum – fotograf, filmskapare, konstnär

Sändningstider och podd
Vinter i P1 sänds från juldagen till och med nyårsdagen kl. 13.00 och kl. 22.05. Podden släpps kl. 07 i Sveriges Radio Play och där poddar finns.

Om Vinter i P1
Vinter i P1 startade 2008. I år är det åttonde gången som P1 låtit lyssnarna avgöra vilka som ska bli Vintervärdar bland alla tidigare Sommarvärdar.

Det första Vinterprogrammet sändes redan 1969. Serien sjösattes för att möta konkurrensen från tv-kanalerna. Programmet hette då ”På Vintergatan med... och en grammofon”.

Pressbilder:

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
https://pressbild.sverigesradio.se/vinterip1/ 

 

För mer information, vänligen kontakta:

Bibi Rödöö, programchef
bibi.rodoo@sverigesradio.se
08-784 50 00

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista