Testamentet.
Testamentet med, bland andra: Sven Björklund, Emma Peters, Anders Öhrström, Charlotte Lindmark och Fred Broman. Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio.
Pressmeddelande 2019-01-24

Testamentet - Dramakomediserie om livet efter döden

Moster Elsie har gått bort och kvar efter henne står den högt värderade släktgården Lövudden. De fyra släktingarna Anna, Hasse, Göran och Svante har tillbringat alla sommarlov och högtider på Lövudden och alla har de på olika sätt hjälpt till med att sköta om gården. Som tur är finns ett testamente, och Elsie har ju alltid varit en rättvis person- som Svantes fru Bitti säger. Men är inte rättvisa egentligen ett relativt begrepp? Är det självklart att dela lika på vattnet i ett glas eller borde man istället fråga; vem är törstigast? När drack du senast?

Testamentet är en komediserie i fyra delar byggd på improvisation, med storyline och regi av Rasmus Lindberg.

–Jag funderade över varför folk som gillar varandra grälar så mycket, framförallt i husvagnar och sommarstugor eller när någon gått bort och saker ska fördelas,  säger Rasmus Lindberg om seriens uppkomst. 

–Det stora går igen i det lilla, storpolitik- vad har jag rätt till och vad ska du ha?

Rasmus är verksam som dramatiker och regissör, med flitigt spelade pjäser för scenen och regiuppdrag för en lång rad av landets teatrar. Testamentet är hans radiodebut.

I rollerna hörs bland andra Sven Björklund och Emma Peters, från humorgrupperna Klungan och Grotesco, som spelar syskonen Anna och Hasse. Anna är mäklaren från Stockholm som absolut vill bli utköpt ur släktgården medan Hasse har svårt att kräva något för egen del och tycker att släktens gemenskap går före allt. Karaktärerna i Testamentet har vuxit fram under workshops med skådespelarna där de utforskat sina roller och deras relationer, bland annat genom att improvisera familjesammankomster, spela sällskapsspel och fördela ansvarsuppgifter kring släktgården Lövudden mellan varandra. Serien har sen spelats in på olika platser i och runt omkring Luleå med flera medverkande från Norrbotten.

Det musikaliska ledmotivet i serien har specialkomponerats av den finlandssvenska artisten Iiris Viljanen.

Storyline och regi: Rasmus Lindberg

Medverkande och improviserad dialog: Sven Björklund, Emma Peters, Andres Öhrström, Charlotte Lindmark, Fred Broman, Margareta Gudmundson, Linda Wincent och Johan Forslund.

Musik: Iiris Viljanen

Teknik och ljuddesign: Calle Andersson och Bjarne Johansson

Programassistent: Helene Juntti

Producent: Camilla Blomqvist, Sveriges Radio Luleå

Testamentet har premiär den 1 februari kl 19.03 i P1 och sänds samma tid kommande fredagar.

Samtliga avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radio Play eller på webben från den 1 februari.

Foto: Testamentet

Fotograf: Pontus Bergman / Sveriges Radio

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Camilla Blomqvist, producent 0920-27 53 54

camilla.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista