Mika Olavi Tahvanainen och Hanna Lindberg
Karlavagnen med Mika Olavi Tahvanainen och Hanna Lindberg Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2019-01-29

Nya programledare för Karlavagnen på finska och svenska

Lindberg och Mika Olavi Tahvanainen blir nya programledare för tvåspråkiga Karlavagnen i P4 med start den 4 februari. Måndagskvällarnas ämnen kommer under våren att beröra bland annat ämnen som är nära en flerspråkig och mångkulturell barnfamilj.

- Jag hoppas att vi kan lyfta fram frågor som berör flerspråkiga och mångkulturella familjer i Sverige. Samtidigt hoppas jag att alla som lyssnar kan lära sig något av de som ringer. Hur funkar vardagen när en av föräldrarna inte behärskar språket som resten av familjen pratar? Hur kryssar man sig fram i den mångkulturella miljön så att alla känner sig hemma? säger Hanna Lindberg.

Hanna Lindberg som kommer från Tavastehus i Finland flyttade till Sverige 2001. Hon har jobbat med talkshowen Iltapäivä i Sveriges radios finska kanal Sisuradio i tre år.

Mika är född i Sverige med finska föräldrar och har bott på många ställen i Sverige. Som sångare och trubadur har han turnerat landet runt och vet hur viktig musiken och språket kan vara särskilt för de äldre. Nu hoppas han få höra om andra sverigefinnars vardag.

- Jag har flyttat ett 30-tal gånger under 30 år och har många tankar om det. Sen vore det roligt att kanske få spela en och annan visa ibland, säger Mika Olavi Tahvanainen som även är sjungande kolumnist i det tvåspråkiga radioprogrammet Popula på fredagskvällar i P4.

I Karlavagnen den 4 februari handlar det om hur man får se ut på arbetsplatsen. Är det acceptabelt med rastahår i regeringen, tatueringar på mäklare och piercing på arbetsplatsen?

- Jag tror på Hannas och Mikas dynamik. De kommer att tillföra ett mångkulturellt perspektiv som kan tilltala en yrkesverksam målgrupp mitt i vardagen, säger Niki Bergman, utvecklingschef för Sisuradio.

På måndagskvällarna kan den som vill berätta sin historia också på finska. Karlavagnen med Hanna och Mika sänds på måndagar kl. 21.40 i P4 och Sisuradio. Karlavagnen går att lyssna på i P4, Sisuradio och Sveriges Radio Play-appen. Karlavagnen finns på sociala medier som Karlavagnen i P4 och @p4karlavagnen.

Mer om Karlavagnen
Karlavagnen har sänts sedan 18 januari 1993. De första programledarna hette Lisa Syrén och Bengt Grafström. En genomsnittlig kväll lyssnar nära en halv miljon människor på programmet.

Pressbilder:
Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio
Högupplöst pressbild: 
https://sverigesradio.se/sida/images/1191/dbf9bc94-b8d2-4138-b7ad-c4a80d1ea358.jpg

Kontakt och intervjuförfrågningar:
Niki Bergman, utvecklingschef Sisuradio
niki.bergman@sverigesradio.se

Susanna Mörner, Kommunikationspartner P4
susanna.morner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista