Pressmeddelande 2019-04-25

30 maj: Springhjälpen – dina meter räddar liv

Den 30 maj vill SVT, Radiohjälpen och Sveriges Radio med gemensamma krafter få Sverige på benen i ett gott syfte: att bekämpa akut hunger i världen. Under tolv timmars sändning i SVT Play och i P4 springer fyra programledare drygt åtta mil längs med Vättern, från Omberg i norr till Jönköping i söder.

För andra året i rad kan tittarna och lyssnarna starta egna insamlingar eller sponsra de springande programledarna, SVT-profilen Anne Lundberg, skidstjärnan Anna Jönsson Haag, komikern Özz Nujen och P4 Kalmars Johan Signert. Under dagen engagerar sig också Titti Schultz från P4 Extra och skidproffset Emil Jönsson.

– Springhjälpen är ett viktigt bidrag till att lindra den akuta hungern i världen. Radiohjälpen har arbetat med att ha lindrat nöd i världen under 80 år och vi vet att varje krona gör skillnad. Pengarna kommer fram, säger Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen.

Under springfärden kan publiken springa tillsammans med programledarna för att stötta dem. Framför löparna kommer en studiobuss att rulla och plocka upp gäster under vägen.

– Det känns fantastiskt att något som är bra för mig, nämligen att springa, också är bra för andra! Det känns häftigt att få springa genom vårt vackra landskap, möta engagerade människor och samtidigt göra en insats för dem som behöver det mest, säger SVT:s programledare Anne Lundberg.

Det är inte bara insamlingen som är viktig. Springhjälpen handlar också om att sätta hela Sverige i rörelse under dagen.

– Jag hoppas på stort gensvar från publiken, inte minst i de tolv lokala P4-områden som engagerat sig i insamlingen i år, säger Anna Olofsson, Sveriges Radios projektledare för Springhjälpen.

Springhjälpen sänds torsdag 30 maj, kl 07.00-19.00 i P4 och kan ses i SVT Play. Läs mer på springhjälpen.se

Det här räcker pengarna till

10 kr – skolmat till ett barn i en vecka
50 kr – jordnötspasta stärkt med vitaminer och mineraler i en vecka för ett undernärt barn
100 kr – tio kilo ris, vilket ger över 100 måltider
200 kr – två månaders matransonering för en familj
300 kr – vatten och sanitets-kit för en hel familj
400 kr – tre månaders livsavgörande matpaket till ett barn

Om Springhjälpen
Springhjälpen startade 2018 på Öland och är en samsändning mellan Sveriges Radio och SVT. Springhjälpen samlar genom Radiohjälpen in pengar till den akuta hungersnöden i världen. Förra året samlades 190 000 kronor in. Under tolv timmars sändning i SVT Play och i P4 kan tittarna och lyssnarna starta egna insamlingar eller sponsra de springande programledarna, Anne Lundberg, Anna Jönsson Haag, Özz Nujen och Johan Signert.

Det går att swisha redan nu till 90 1950 6, märk gåvan med ”Spring”. Anmälan till loppet och start av digital bössa kan göras på springhjälpen.se.

I år medverkar följande kanaler:

 • P4 Blekinge
 • P4 Gotland
 • P4 Gävleborg
 • P4 Jönköping
 • P4 Kalmar
 • P4 Kristianstad
 • P4 Kronoberg
 • P4 Malmö
 • P4 Uppland
 • P4 Västernorrland
 • P4 Örebro
 • P4 Östergötland

Även redaktionerna för Vaken i P3 och P4 samt P4 Extra deltar i Springhjälpen.

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Olofsson, projektledare Sveriges Radio
anna.m.olofsson@sverigesradio.se  
0480-45 80 22

Roger Nydahl, projektledare SVT
roger.nydahl@svt.se 
0470-77 88 86

Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen
kristina.henschen@svt.se 
08-784 36 20

Susanna Mörner, pressansvarig
susanna.morner@sverigesradio.se 
070-083 97 37

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista