Pressmeddelande 2019-05-08

P2 åker på konsertturné – ”P2 i Parken” besöker Karlstad, Umeå och Linköping

I sommar tar åter P2 den klassiska musiken ut i grönskan. Den 6 juni går startskottet för årets konsertturné P2 i parken på Sandgrundsudden i Karlstad. Den 8 augusti återvänder P2 i parken till Rådhusparken i Umeå och besöker även Borggården vid Linköpings slott den 22 augusti. Pernilla Eskilsdotter från “Klassisk morgon” i P2 leder sändningarna och livemusiken framförs i Karlstad av Wermland operas orkester, i Umeå av Norrlandsoperans symfoniorkester respektive Norrköpings symfoniorkester i Linköping. Konserturnén P2 i parken sänds i P2 Sveriges Radio.

– P2 i parken på sommaren är som en musikens motsvarighet till kosläpp om våren. Vi får alla, musiker, publik och programledare komma ut i sommarhagen och njuta efter att ha varit inomhus hela vintern, säger Pernilla Eskilsdotter som programleder konsertturnéen.

– Jag är oerhört laddad inför en ny sommar med denna fantastiska turné och de tre proffsiga orkestrarna som medverkar!

P2 i parken har premiär på Sandgrundsudden i Karlstad med Wermland operas orkester under nationaldagsfirandet, den 6 juni kl. 16.00–17.30. Med sig på konserten har man chefsdirigent Johannes Gustavsson samt sångsolisterna Ann Louice Löglund, Anna Maria Krawe, Ole Aleksander Bang, Cecilie och Christer Nerfont. Konserten sänds senare samma kväll i P2.

Den 8 augusti besöker P2 i parken för andra året i rad Rådhusparken i Umeå där Norrlandsoperans symfoniorkester står på scenen under Umeå Live. Dirigenten Ola Rudner får sällskap av sångsolister ur Hans & Greta-ensemblen. Konserten direktsänds i P2 kl. 19.03–20.30.

Den 22 augusti är P2 i parken för första gången på plats under Linköpings stadsfest. Konserturnén sista spelning avslutas på Borggården vid Linköpings slott tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. Med sig har man den norska dirigenten Cathrine Winnes som under våren är aktuell i SVT-serien “She Composes Like A Man”. Serien belyser hennes arbete med att lyfta fram och dirigera ofta bortglömd musik av kvinnliga kompositörer i musikhistorien. Konsertens vokalist är ingen mindre än den folkkära operasångaren, debattören, aktivisten och tv-profilen Rickard Söderberg. Konserten direktsänds i P2 kl. 19.03-20.30  

Evenemanget P2 i parken är ett samarbete mellan Sveriges Radio och nedanstående orkestrar och arrangörer:

Karlstad 6 juni – Wermland operas orkester, Karlstad kommun
Umeå 8 augusti – Norrlandsoperans symfoniorkester, Umeå kommun och Tiljan/Visit Umeå
Linköping 22 augusti – Norrköpings symfoniorkester, Visit Linköping

Mer information kommer på P2 i parkens hemsida: http://sverigesradio.se/p2iparken 

Om Pernilla Eskilsdotter
Som programledare för “Klassisk morgon” i P2 har Pernilla Eskilsdotter daglig kontakt med både den klassiska musiken och lyssnarna. Varje vardagsmorgon guidar hon publiken genom den stora klassiska repertoaren samtidigt som hon introducerar det nya och senaste inom konstmusiken. Pernilla har jobbat på Sveriges Radio sedan 1994 och har bland annat lett P2-program som “Opp Amaryllis”, “Entré” och “Mitt i musiken”. Hon har varit programledare för “Klassisk morgon”, som från början hette “Önska i P2”, sedan starten 2006. På Radiogalan 2015 utsågs “Klassisk morgon” till Sveriges bästa morgonradioprogram.

Pressbilder
Pernilla Eskilsdotter. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
 

För mer information, vänligen kontakta:
Eva Sahlin, pressansvarig
070-684 18 52
eva.sahlin@sverigesradio.se

Maths Broborg, projektledare
070-624 56 44
maths.broborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista