Pressmeddelande 2019-05-10

Pendla till jobbet på finska med ny morgonshow

Sveriges Radios nya finskspråkiga morgonshow vill ge sverigefinländare en bättre start på dagen. Morgonshowen levererar nyheter, nöje och en unik musikmix i Sveriges Radio Play från kl. 06 till 09.50.

Mer än 700 000 personer i Sverige har sitt ursprung i Finland. Det gör sverigefinnar till landets största minoritetsgrupp. Men varför behövs radio på finska i Sverige?

– Dels bidrar finskspråkig radio till att hålla modersmålet levande hos många inom den sverigefinska minoriteten, men också till att skapa ett sammanhang.  Det är vårt uppdrag att göra riktigt bra radio för den sverigefinska minoriteten, säger Sveriges Radio Sisuradios kanalchef, Anne Sseruwagi.

Det nya morgonprogrammet leds av Erkki Kuronen, Hanna Paimela Lindberg och Christer Flythström. Trion lovar roligt sällskap, täta nyhetsuppdateringar och morgonpigga diskussioner om de viktigaste snackisarna från Sverige, Finland och resten av världen. Profilerna vill sätta sin egen prägel på programmet.

Erkki Kuronen, som har växt upp i Göteborgsförorten Bergsjö (”Pärisöö” på lokal göteborgsfinska) älskar dåliga skämt, erotik och Eurovision. Men det finns även en mer allvarlig sida i honom, menar han.

– Jag tycker om att vrida och vända på saker och är väldigt intresserad av världspolitik, vetenskapliga genombrott och historiska händelser.

Hanna Paimela Lindberg kommer närmast från det tvåspråkiga Karlavagnen som sänds i P4 på måndagskvällar. Hannas specialitet är populärkultur, tv-serier och kändisskvaller. Hon tar gärna kommandot och morgongänget har redan döpt om henne till gruppens sergeant.

Christer Flythström är gruppens enda riktiga finlandssvenska ”mumintroll”. Christer är också en nyfiken journalist, en tuff intervjuare och en fena på att prata – om allt mellan himmel och jord. På fritiden cyklar han i skogen, spelar gitarr eller tittar på dokumentärfilmer.

– Som personer är vi väldigt olika med olika intressen, men jag tror att det bidrar till en spännande dynamik i studion, säger Flythström.

Förutom morgonprogrammet har Sveriges Radio Sisuradio gjort om sina förmiddags- och eftermiddagsprogram. Nostalgiförmiddagarna bjuder på finsk musik från 50-, 60-, och 70-talet och teman som är relevanta specifikt för seniora lyssnare. Eftermiddagarna erbjuder fördjupning, nyheter och vardagsglimtar från hela landet.

Programmen hittar man i appen Sveriges Radio Play. Sisuradio sänder även i P2 kl. 06 - 06.35 och kl. 14-15.

Pressbilder
Sisuradios morgonshow med Erkki Kuronen, Hanna Paimela Lindberg och Christer Flythström. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Pressbild ny morgonshow

Sisuradios nostalgiska förmiddag med Pirjo Rajalakso och Pekka Ranta. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.
Pressbild nytt förmiddagsprogram

Sisuradio med Ulla Rajakisto, Pekka Kenttälä och Timo Laine på eftermiddagarna. Foto: Daniel Diaz/Sveriges Radio.
Pressbild nytt eftermiddagsprogram

För mer information, vänligen kontakta:
Helena Huhta, programchef Sveriges Radio Sisuradio
helena.huhta@sverigesradio.se
073-712 86 43

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista