Pressmeddelande 2019-06-04

Sommar i P1: Madeleine In Hwa Björk framröstad till Lyssnarnas Sommarvärd 2019

Nu står det klart att 36-åriga Madeleine In Hwa Björk, socionom, boende på Vikbolandet blir Lyssnarnas Sommarvärd i år. Madeleine adopterades som ettåring från Sydkorea och när hon börjar söka sina biologiska rötter får hon en stor överraskning. Hon hade blivit förväxlad på barnhemmet och är inte alls den hon alltid trott hon varit. Lyssnarnas Sommar sänds den 17 juli i P1.

– Jag blev väldigt överraskad och glad när jag fick veta att jag blivit utvald till Lyssnarnas Sommarvärd! Jag känner mig otroligt tacksam, säger Madeleine In Hwa Björk.

När Madeleine, som är adopterad, söker sina biologiska rötter får hon en överraskning. Hon är inte alls den hon trott hon varit.  Det blir början på en lång resa in i en värld där allt inte är vad det ser ut att vara.

- Jag kommer prata om hur jag upptäckte att jag blev förväxlad med ett annat barn på barnhemmet i Sydkorea, om vilka konsekvenser det inneburit och om varför det är dags att vi på en samhällsnivå börjar prata om adoption på ett obekvämt sätt. För mig är det viktigt att musiken bär berättelsen, så jag kommer välja musik som anknyter till det jag berättar, antingen i känsla eller i text, säger Madeleine In Hwa Björk.

– Madeleines historia om följderna av en förväxling på ett barnhem är ett ämne som engagerar många nu som vill söka sina rötter. Det är en omvälvande och tänkvärd berättelse om ett barns vilja att ta reda på sin historia i vuxen ålder, säger Bibi Rödöö, programchef Sommar i P1.

Om Madeleine In Hwa Björk
Madeleine In Hwa Björk föddes för 36 år sedan i stadsdelen Gangnam i Seoul, Sydkorea och adopterades som ettåring till Sverige. Hon bor på Vikbolandet i Östergötland tillsammans med sin man, sina två söner på sex respektive tio år samt ett flertal djur. Hon arbetar som socionom och utbildar och håller i föreläsningar inom socialt arbete. Förutom att umgås med familjen och djuren har hon även ett stort matintresse och älskar att resa.

Om Lyssnarnas Sommar
Sedan 2007 reserverar Sommarredaktionen varje år ett datum för Lyssnarnas Sommar. En telefonsvarare tar emot inläsningar av inledningar till Sommarprogram, därefter väljer Sommarredaktionen ut ett antal bidrag som publiceras på Sommars hemsida. Det slutliga valet görs av lyssnarna som får rösta på sin favorit.

Tidigare värdar i Lyssnarnas Sommar
2007: Peter Martinsson, Göteborg
2008: Yrsa Walldén, Torna Hällestad, Lund
2009: Håkan Nilsson, Ljusne
2010: Tina Jansson, Örebro
2011: Monika Nyström, Åkersberga
2012: Björn Lindeblad, Göteborg
2013: Martha Ehlin, Göteborg
2014: Sebastian Kirppu, Malung
2015: Herman Geijer, Stockholm
2016: Emilia Lind, Umeå
2017: Tommy Ivarsson, Kungälv
2018: Jonas Waltelius, Linköping

Sommar i P1 med Madeleine In Hwa Björk sänds onsdagen den 17 juli kl. 13.00 och släpps som podd kl. 07.00.

Pressbild
Madeleine In Hwa Björk. Foto: Privat

Madeleine In Hwa Björks bidrag till Lyssnarnas Sommar finns att lyssna på här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=7204562

Sommar i P1:s presskonferens
Torsdag 13 juni kl. 13.00 avslöjas samtliga Sommarvärdar under en direktsänd presskonferens i Berwaldhallen i Stockholm (Dag Hammarskjölds väg 3). För ackreditering mejla eva.sahlin@sverigesradio.se senast måndag 10 juni. Anmälan görs av redaktör/redaktionschef och frilansfotografer måste ackrediteras av uppdragsgivare.

Sommar i P1 har premiär på midsommardagen, lördag 22 juni och sänds dagligen hela sommaren till och med söndag 18 augusti. Programmen släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00–14.30.

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Edlund, pressansvarig Lyssnarnas Sommar
maria.edlund@sverigesradio.se
070-293 72 70

Ola Hemström, producent Lyssnarnas Sommar
ola.hemstrom@sverigesradio.se
070-221 46 33

Bibi Rödöö, programchef Sommar i P1
bibi.rodoo@sverigesradio.se 
0708-999 821

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista