Pressmeddelande 2019-08-30

Hanna Hellquist och Radiopsykologen lyfter ungas psykiska ohälsa i ny podd

Den 2 september släpps första avsnittet av P3 Psykologen. En ny podd där programledaren Hanna Hellquist och Radiopsykologen Lasse Övling dyker in i samhällsproblemet med ungas psykiska ohälsa. I P3 Psykologen hörs riktiga terapeutiska samtal mellan psykologen och unga lyssnare som ringer in.

I studion pratar Hanna och Lasse bland annat om hur man slutar älta, vad man ska med ångest till och hur bedövande ensamhet kan kännas i en tid där många lever stora delar av sitt liv på sociala medier.

– Vi lever i ett komplicerat samhälle där förändring går så fort och starka krafter utifrån dessutom påverkar identitetsprocessen. ”Jämförelselandet” är så påtagligt hela tiden genom reklam, internet och annan media. Och förväntningarna så starka på att vara uppdaterad, att lyckas skapa sitt perfekta liv, att bli framgångsrik, att bli lycklig, säger Lasse Övling.

– Jag hoppas samtalen i P3-psykologen kan bidra lite till att avdramatisera alla dessa upplevelser som att må dåligt, känna självhat, inte orka eller att vara frustrerad, säger Lasse.

Lyssnarsamtalen kan komma att handla om allt från hur man hanterar en trasslig relation till sin familj till hur man vågar berätta om övergrepp. I första avsnittet pratar P3 Psykologen med 24-åriga Frida som vill sluta söka kickar. Hon har gjort de coolaste resorna, hängt på de galnaste festerna och aldrig sagt nej till ett nytt infall. Relationer har kommit och gått men aldrig blivit långvariga. När mormor, som var tryggheten i Fridas liv, plötsligt dog hade hon inget nätverk att luta sig mot – och föll handlöst.

– Det är en ära att få jobba med Lasse. Han lyssnar på riktigt, säger Hanna Hellquist. Man känner sig så trygg med honom, och det kan jag ärligt säga – av egen erfarenhet – är ganska ovanligt med terapeuter. Han är noll dömande. Det ska bli så spännande att se honom ta sig an P3-publiken också. De behöver honom!

Första avsnittet av P3 Psykologen släpps den 2 september kl. 06.00. Nytt avsnitt kommer varannan måndag i appen Sveriges Radio Play och där poddar finns. Podden sänds även i FM onsdagar kl. 21.03.

Lyssnare som vill prata med P3 Psykologen Lasse Övling kan löpande höra av sig på Instagram eller mejla P3psykologen@sverigesradio.se.

P3 Psykologen görs av Klippan produktion.


Om Hanna Hellquist
Hanna Hellquist är journalist, författare, krönikör och programledare för Morgonpasset i P3. Hon växte upp i Karlstad har bland annat jobbat för Karlstads-Tidningen, TV4 Värmland, GP.se och Resumé. Idag skriver hon krönikor för DN och ELLE, har släppt två böcker och medverkat i TV-program som Jakten på det perfekta livet och Alla mot Alla med Filip och Fredrik. Hanna har i olika forum vågat sätta ljuset på tuffa ämnen som ofrivillig barnlöshet, kampen mot övervikt och sin pappas självmord. I mars i år skrev hon en hyllad och uppmärksammad krönika i DN där hon öppnade upp om sitt tidigare alkoholmissbruk och vägen ur det.

Om Lasse Övling
Lasse Övling är leg psykolog och gestaltterapeut och arbetar både med kliniskt psykoterapiarbete och som organisationspsykolog. Sedan januari i år är han Radiopsykolog i P1, ett uppdrag han ser som en chans att synliggöra psykiska problem och göra dem mindre skambelagda. Lasse bor i Västervik, han utbildade sig till psykolog efter gymnasiet och sedan till gestaltterapeut. Efter utbildningarna arbetade han en period inom psykiatrin och inom habilitering och omsorg och startade därefter egen verksamhet som han har drivit sedan dess. Han arbetar bland annat med handledning av grupper och chefer, ledarutvecklingsprogram, ledningsgruppsutveckling och konfliktbearbetning.


Pressbilder
Hanna Hellquist och Lasse Övling.

Hanna Hellquist.

Lasse Övling.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Kontakt
Jenny Wikman, pressansvarig
Jenny.wikman@sverigesradio.se 
070-083 95 93

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista