Pressmeddelande 2019-08-30

Edda Magnason leder P2 Jazzkatten 2019 och några av Sveriges främsta jazzmusiker spelar på galan

Årets P2 Jazzkatten-gala leds av artisten, producenten och skådespelaren Edda Magnason. På scenen uppträder några av de främsta musikerna inom svensk jazz: jazzgitarristen Erik Söderlind, det progressiva brassbandet Apocalyptic Brass Collective samt de tidigare P2 Jazzkatten-vinnarna We Float och Isabella Lundgren. P2 Jazzkatten direktsänds i P2 inför publik från Fasching i Stockholm, tisdag 15 oktober kl. 19.00.

Edda Magnason tar över stafettpinnen som programledare för P2 Jazzkatten från Bo Sundström, som ledde 2018 års gala. Hon har gjort sig känd som en gränsöverskridande artist, som bland annat medverkat som solist på tre turnéer med Norrbotten Big Band och gjort ett prisbelönt porträtt av Monica Zetterlund i filmen Monica Z.

– Det är en stor ära för mig att vara programledare för P2 Jazzkatten. Jag har varit en stor ”jazz lover” hela livet. Och svensk jazz inte minst, kanske den vidaste genren av alla tillsammans med popen, säger Edda Magnason.

– Det ryms så otroligt många olika sounds inom begreppet att jag undrar om det inte är själva friheten i utförandet som betecknar genren. Det är med stor entusiasm som jag ska få lotsa publiken på plats och lyssnarna genom nya och etablerade ljudrymder på Fasching i oktober, säger Edda Magnason.

Om de uppträdande artisterna:

Isabella Lundgren, tidigare vinnare i kategorien Årets Musiker 2015, uppträder på Jazzkatten 2019. Hon räknas som en av vår tids främsta jazzsångerskor och har bland annat vunnit Monica Zetterlund-stipendiet. Hon kommer att bjuda på tolkningar av Bob Dylans musik.

Malmögruppen We Float tilldelades priset för Årets Grupp på Jazzkatten 2018. We Float spelar drömsk och melodiös pop blandad med jazz, improvisation och konstmusik.

Jazzgitarristen och kompositören Erik Söderlind har spelat med flera av världens främsta inom genren. Just nu är Söderlind aktuell med ett Beatles-projekt, där han gör personliga tolkningar av Paul McCartneys låtskatt.

Apocalyptic Brass Collective avslutar P2 Jazzkatten med mustigt blås, feta
arrangemang, färgstarka soloinsatser och svängiga grooves som inte kommer att lämna någon oberörd.
 
Om P2 Jazzkatten:
P2 Jazzkatten är Sveriges Radios årliga hyllning till svensk jazz. Priser delas ut i kategorierna Årets musiker, Årets nykomling, Årets kompositör, Årets grupp och Guldkatten – ett specialpris till en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser. Fram till 25 augusti har publiken kunnat lämna förslag på vilka som ska nomineras i dessa fem kategorier på P2 Jazzkattens hemsida.
 
De nominerade till P2 Jazzkatten-priserna avslöjas 17 september och då öppnar även röstningen. Vinnarna röstas fram av både lyssnarna och Sveriges Radios jury och avslöjas på galan tisdag 15 oktober.
 
P2 Jazzkatten direktsänds i P2 inför publik på Fasching i Stockholm den 15 oktober kl. 19.03–20.30. Insläpp på Fasching från 18.00, fri entré, först till kvarn.
 
Mer info finns på http://sverigesradio.se/p2jazzkatten   
 
Evenemanget P2 Jazzkatten är ett samarbete mellan P2 Sveriges Radio, Fasching och Stockholm Jazz Festival.
 
Pressbilder:
Edda Magnason leder P2 Jazzkatten 2019. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Edda Magnason Bild 1

Edda Magnason Bild 2

För mer information, vänligen kontakta:

Maths Broborg, projektledare P2 Jazzkatten
maths.broborg@sverigesradio.se
0706-24 56 44
 
Janne Lindvall, producent P2 Jazzkatten
janne.lindvall@sverigesradio.se
0704-13 21 44

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig P2
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 712 32 21

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista