Pressmeddelande 2019-09-10

Bröderna Lejonhjärta blir dramaserie i Barnradion

Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Bröderna Lejonhjärta blir stjärnspäckad dramaserie i Barnradion! Den nyproducerade serien består av tio avsnitt där lyssnarna får följa bröderna Skorpan och Jonatan i deras kamp för frihet i Nangijalas två dalar. Premiär 27 oktober i P4 och i appen Sveriges Radio Play.

9-årige Skorpan ska dö. Alla vet det, men den enda som vågar prata om det är hans älskade storebror Jonatan. Han berättar om det fantastiska landet Nangijala dit man kommer när man dör. Så börjar en saga om kärlek så stark att den kan övervinna döden.

– Att få göra denna vidunderliga historia som radiodrama för en ny generation barn och deras familjer är en dröm jag burit på länge. Det är ett äventyr att ta sig an en sådan älskad klassiker, men målet har varit att göra den med lika mycket hjärta och mod som Astrid Lindgren och inte väja för det allra svåraste och allra vackraste, säger Frida Derwinger, konstnärlig ledare för Drama för unga.

Skorpan spelas av 11-årige Leon Sandelius från Hultsfred och Jonatan av 19-årige Malte Myrenberg Gårdinger från Stockholm, som båda debuterar som skådespelare i radio. Regissören Eva Staaf hyllar deras insats.

– Deras broderskärlek är så spännande att jag under ljudläggningen kan höra mitt eget hjärta dunka i bröstet. Vad vi människor gör för dem vi älskar är djupt berörande, säger Eva Staaf.

I övriga roller hörs bland andra Dragomir Mrsic, Sten Ljunggren, Amanda Ooms och Jonas Malmsjö.

Manuset är skrivet av Alex Haridi, en av författarna bakom den svenska Netflix-serien Störst av allt, och musiken är gjord av Andreas Söderström.

Bröderna Lejonhjärta sänds under tio veckor söndagar kl. 10.45 i P4 Sveriges Radio, med start 27 oktober. Samma dag släpps alla tio delar i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se/dramaforunga

Pressbilder
Leon Sandelius spelar Skorpan och Malte Myrenberg Gårdinger spelar Jonatan i den nyproducerade dramaserien Bröderna Lejonhjärta. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Pressbild 1

Pressbild 2

Pressbild 3

För mer information, vänligen kontakta:
Frida Derwinger, konstnärlig ledare, Drama för unga
frida.derwinger@sverigesradio.se 
08 784 1568

Linda Belanner, exekutiv producent Barnradion
linda.belanner@sverigesradio.se 
0709 816862

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 712 32 21

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista