Pressmeddelande 2019-09-11

P3 Dokumentär: ”Terrorsyskonen och IS” – unika röster från svenska jihadisters innersta miljöer

I morgon, torsdag 12 september, släpps P3 Dokumentär Serie ”Terrorsyskonen och IS” om tre syskon från Göteborg som reser för att göra jihad i Syrien. Dokumentären i fem delar är gjord av Karwan Faraj och tar lyssnarna in i de svenska jihadisternas innersta miljöer.

Det börjar med Hakim. Han har egentligen ingen koppling till Syrien men efter terrordåden den 11 september 2001 radikaliseras han. 2012 reser han till kriget, blir krypskytt i en jihadistgrupp och försöker få sina småsystrar, Nadia och Sara, att följa efter. Och han lyckas. Efter ett halvår ansluter Nadia sig till jihadistgruppen och senare också Sara.

Hakim kommer senare att dömas för terroristbrott i den första rättegången i sitt slag i Sverige.

Dokumentären bygger på unika intervjuer med lillasystern Sara, men också med storasystern Jasmin som hela tiden tagit avstånd från IS.

Jasmin, Sara, Hakim och Nadia heter egentligen någonting annat. Saras del av intervjuerna är inlästa av en skådespelare.

P3 Dokumentär Serie: Terrorsyskonen och IS släpps i fem delar torsdag 12 september kl. 07.00 på sverigesradio.se, i Sveriges Radio Play och där poddar finns.

En serie av Karwan Faraj.

Producent: Rosa Fernandez. Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås. Ljudtekniker: Ludvig Jansson.

För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista