Pressinbjudan 2019-09-11

Frukostseminarium 17 september: Det som måste fram

Välkommen till ett frukostseminarium om grävjournalistik! Seminariet inleds med ett samtal mellan moderator Erik Blix och Michael Verdicchio, grävreporter på Göteborgs-Posten. Media är välkomna!

Det finns berättelser som aldrig skulle komma fram om det inte vore för den grävande journalisten. Att någon undersöker och rapporterar om missförhållanden och orättvisor som annars inte skulle avslöjats är viktigt för demokratin.

Men vilka redaktioner är det som kan satsa på grävande journalistik i dag? Är det okej att lägga mycket tid på en granskning som inte blir något? Eller publiceras halvbra gräv för leveransens skull? Vad avgör om en berättelse platsar i ett rikssammanhang? Och vad händer med förtroendet för riksmedierna om de missar de stora lokala avslöjandena?

Dessa och många andra frågor om läget för grävjournalistiken i Sverige diskuteras av en kunnig panel. Seminariet inleds med en diskussion mellan moderator Erik Blix och Michael Verdicchio från Göteborgs-Posten som bland annat granskat djurrättsorganisationer och Nordiska motståndsrörelsen. Han tilldelades Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden 2019 för sina granskningar om religiösa friskolor.

Dag: Tisdagen den 17 september

Tid: från 08:15 till 09.15 (frukostmacka från kl 07:45)

Plats: Studio 4, Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20

Moderator: Erik Blix

Sveriges Radios vd Cilla Benkö välkomnar till seminariet.

Panel:
Annika H Eriksson, redaktör och samordnare Kaliber, Sveriges Radio
Jenny Petersson, grävreporter, Norran
Jessica Ziegerer, HD/Sydsvenskan. Reporter och redaktör för grävnavet
Michael Verdicchio, grävreporter Göteborgs-Posten

Hashtag: #srfrukost

Seminariet kommer i efterhand finnas tillgängligt i sin helhet via Sveriges Radio-bloggen https://sverigesradio.se/sverigesradiobloggen.

Media är välkomna! Kontakt för mer information eller intervjuer: Claes Bertilson, presschef, claes.bertilson@sverigesradio.se eller 070-327 7807

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista