Pressmeddelande 2019-10-02

Person dömd för grovt egenmäktigt förfarande mot Sveriges Radios reporter

I februari utsattes en reporter från P4 Kronoberg för ett övergrepp som Sveriges Radio valde att polisanmäla. Idag kom en fällande dom i ärendet. Det är tragiskt att det behövde inträffa men bra att domstolen nu dömt till reporterns fördel.

I samband med att en reporter från P4 Kronoberg i februari besökte en skola i Kronoberg län för att rapportera om elevernas missnöje med sin utbildning utsattes han för en hotfull situation från en person i skolledningen som bland annat tog del av källskyddat material genom att slita detta ur händerna på reportern.

Idag dömdes personen för grovt egenmäktigt förfarande av Växjö Tingsrätt.

– Det är oerhört tragiskt att vi ens behövde göra en anmälan, det ska inte behövas utan journalister ska kunna utföra sitt uppdrag fritt från hot eller den typ av beteende som vi såg i det aktuella fallet. Vi som företag kan inte tillåta att våra anställda hindras från att göra sitt jobb, därför valde vi att stötta reporterns polisanmälan i februari. Och därför är vi förstås nöjda att domstolen idag dömt personen i fråga för det som skedde, säger Cilla Benkö, VD på Sveriges Radio.

– Hot och våld mot journalister ökar tyvärr, det är en internationell trend som rapporterats av bland andra Reportrar Utan Gränser och Svenska Journalistförbundet. Normen för vad som är okej att utsätta fria medier för får inte flyttas, vare sig av faktiska incidenter som denna eller genom uttalanden från politiker. Därför är det viktigt att denna typ av incidenter polisanmäls, undersöks och beivras, precis som skedde här, säger Cilla Benkö.

P4 Kronoberg rapporterar om detta idag via webben eller i appen, Sveriges Radio Play.

FOTO: Cilla Benkö (Fotograf: Mattias Ahlm)
 
Kontakt för ytterligare kommentarer:  Ulf Myrestam, chef Område Öst, 070-877 8852 eller Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807