Pressmeddelande 2019-12-10

Moa Gammel blir konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama

Regissören och skådespelaren Moa Gammel blir ny konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama. I uppdraget ingår att hålla i och utveckla Sveriges Radio Dramas utbud på alla plattformar i ett medielandskap som hela tiden förändras. Moa Gammel tillträder 1 januari.

– Jag ser fram emot att få fortsätta den förnyelseprocess som dramaredaktionen har påbörjat och längtar efter att få ta radiodramat in i framtiden med allt vad det innebär. Ljudberättande ökar hela tiden i popularitet i medielandskapet och jag vill bidra till att vitalisera drama-formatet med produktioner med hög konstnärlig höjd, relevans och angelägenhet säger Moa Gammel.

Sveriges Radio Drama har under de senaste åren utvecklat radiodramat till en egen poddspecifik genre. Med serier som De dödas röster, Testamentet, Ufopodden i P3, Sviten, Anna Blomberg i P4, Mördarens Apa och Utkantssverige når man en nya och större publik i dag.

– Moa Gammel är en önskerekrytering. Hon kommer prägla våra seriepoddar med sin gedigna erfarenhet och brinnande lust för radiodrama säger Doreen Kanter, Sveriges Radio Dramas programchef.

Moa Gammel är regissör, producent, manusförfattare och skådespelare. Hon har även studerat organisation och ledarskap vid Handelshögskolan, studerat på Poppius Journalistskola samt gått en ettårig manusutbildning på Manuspiloterna. Moa har arbetat mycket med radiodrama. Tidigare har hon skrivit och regisserat Ufopodden i P3, dramat Gertrud för P1 och regisserat succéserien Sviten för P3 serie som nominerades till Prix Europa. Moa Gammel startade även sin egen podcast, Genier 2014.

Moa Gammel har medverkat i ett flertal filmer och tv-produktioner. För den stora publiken är hon mest känd för sin medverkan i SVT-serien Jordskott och nästa år kan hon ses på bio i dykthrillern Breaking surface. Just nu avslutar hon regiarbetet med långfilmen om LasseMajas detektivbyrå -Tågrånarens hemlighet.

Moa tillträder som konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama den1 januari 2020. Hon ersätter den tidigare konstnärliga ledaren Malin Axelsson.

Sveriges Radio Drama finns på fyra orter: Luleå, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Pressbild: Moa Gammel, foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio
https://t.sr.se/34bTOKd

För mer information, vänligen kontakta:

Doreen Kanter, Sveriges Radio Dramas programchef, 070-238 08 70

doreen.kanter@sverigesradio.se

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1, 073-773 54 10

ulrika.salander@sverigesradio.se