2019-09-19

Det perfekta Kina - ny poddserie om det moderna Kina

”Det perfekta Kina” är en serie av Hanna Sahlberg, som var Sveriges Radios korrespondent i Peking under nio år. Hanna Sahlberg öppnar sitt arkiv och berättar om Kina – nationen som strävar efter det fulländade samhället. Seriens tre första avsnitt släpps den 23 december och sänds måndagar kl. 10.04 i P1.

 –Med kärleksfull och kritisk blick vill jag berätta om det Kina som jag upplevt under min tid som utrikeskorrespondent i landet, säger Hanna Sahlberg.

”Det perfekta Kina” fokuserar på mötet mellan den vision av ett välmående, ordnat och enat samhälle som det kinesiska kommunistpartiet under Xi Jinping sammanfattat i slagordet den kinesiska drömmen och hur vanliga människor försöker balansera mellan partiets ofta hårdhänta vilja och sina egna drömmar.

Serien har ett berättande format och bygger på Hanna Sahlbergs egna intervjuer och erfarenheter under sin tid som utrikeskorrespondent i Peking mellan åren 2006-2011 och 2015-2019. Hanna Sahlberg lyfter olika aspekter av strävan efter ett bättre samhälle genom olika teman såsom: befolkningspolitiken, censur och propaganda, ekonomiska mål och strävan efter enhet. Serien diskuterar perfektionens pris och bakgrunderna till protesterna i Hong Kong och Xinjiang. Serien produceras av Ivar Ekman.

De tre första avsnitten av ”Det perfekta Kina” släpps den 23 december kl. 06.00 i Sveriges Radio Play och på andra poddplattformar. Programmet sänds i P1 på måndagar kl.10.04 med start måndag 23 december.

Avsnitt 1: DET PERFEKTA KINA, om folkrepublikens 70-årsjubileum, möten vid Himmelska fridens torg och kommunistpartiets dröm om ett perfekt samhälle.

Avsnitt 2: PERFEKT BEFOLKNING, om barnbegränsningspolitikens många offer och stora uppoffringar, och om de som utsatt sig för personliga risker för att stoppa en allt mer kontraproduktiv befolkningskontroll.

Avsnitt 3: PERFEKT SOCIAL HARMONI, om jakten på trygghet och det omtalade sociala kreditsystemet.

Pressbild:
Högupplöst pressbild, Hanna Sahlberg

Tight pressbild, Hanna Sahlberg

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Hanna Sahlberg, programledare
hanna.sahlberg@sverigesradio.se
073-617 19 24

Ivar Ekman, producent
ivar.ekman@sverigesradio.se
070-873 43 84

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sverigesradio.se
073-773 54 10