Sanner Roosqvist i P1

Måndag 27 juni till torsdag 30 juni 2011 kl 15.03

Jenny Sanner Roosqvist är Sveriges Radios korrespondent i Norden och Baltikum. Hon är bosatt i Helsingfors och har under våren rapporterat från alla länderna i området.

Under veckan blir det smörrebrödsfestival, damfotbolls-VM och dessutom pratar vi om hur Finlands nya regering med både vänstern och de konservativa kommer att klara sig.

 • Ibland är det lätt att gå vilse i olika föreställningar om Norden. Vi är lika men ändå olika. Och vart är vi på väg egentligen, mot mer eller mindre samarbete? Kanske kan vi lära oss en del av titta på danska tv-serier och läsa norska deckare, som speglar nordisk vardag och politik. 

  Sveriges Radios korrespondent i Norden och Baltikum Jenny Sanner Roosqvist reder ut begreppen tillsammans med finlandssvenska statsvetaren Ann-Cathrine Jungar. Och så görs det nedslag i Norge, Danmark och Lettland för att ta reda på hur våra grannländer ser på nordiskt samarbete.

  Medverkar gör också Hilde C Christiansen (politisk reporter på norska nyhetsbyrån NTB), Anna Gaarslev (Europakorrespondent på Danmarks Radio) och Didzis Melbiksis (frilansjournalist i Lettland).

  Programledare: Jenny Sanner Roosqvist

 • Veckans Radiokorrespondenterna färgas av terrordåden i Norge. Våra utsända reportar berättar om sorgen och chocken men också om hur människor i Norge samlats till manifestationer mot våldet. Samtidigt har bilden av massmördaren Anders Behring Breivik klarnat något och under veckan har det varit många diskussioner om hans antimuslimska och nationalistiska ideologi.

 • I dagens upplaga av Sanner Roosqvist i P1 får ni lyssnare chansen att ställa vilka frågor ni vill om Norden och Baltikum till våra experter.

  När kommer Norge egentligen gå med i EU? Vilket universitet är bäst i Norden? Har alla finländare en bastu i sina lägenheter? Hur mår Östersjön? Ingen fråga är för stor eller för liten.

  08-24 15 00 är numret och telefonslussarna öppnar redan 14.30!
  Du kan självklart redan nu mejla din fråga på korrespondenterna@sverigesradio.se

  I studion har vi våra experter Karin Enström som är moderat ordförande i utrikesutskottet och tycker att frågor om Baltländerna får alldeles för lite utrymme. Anders Eriksson är tillträdande chef för Finlandsinstitutet och före detta korrespondent för Sveriges Radio i Finland. Sedan kommer även Bengt Lindroth som varit vår korre i Norden. Våra experter finns redo för att svara på alla era frågor.

 • Vad är mer mer danskt än ett riktigt gott smörrebröd? Hur mycket kan man förnya ett     smörrebröd utan att det förlorar sin själ? Idag pratar vi om smörrebrödets symbolvärde och  betydelse för Danmark när vi får besök av den populäre dansksvenske kocken
  Rune Kalf-Hansen.

  I bildspelet ovan finns en bild på Runes smörrebröd. Han använder sig bara av ekologiska produkter som är i säsong. På rostat danskt rågbröd kan man kombinera rödklöver, vit mögelost och rabarber som legat i sockerlag. Eller varför inte strömming, grönsskott, kärleksört och tomatsås med vitlök.

  Idag kommer även Danmarks ambassadör i Sverige Kirsten Malling Biering på besök. Hur är det att representera ett land som ofta blir kritiserat i svenska medier och hur gör hon för att lyfta fram det som är positivt?

  Och så pratar vi fotbolls-VM med Hanna Ljugberg som vet vad som krävs för att lyckas i stora mästerskap.

 • Under helgen skickades 17 norska journalister till Dalarna för att bevaka vårt exotiska midsommarfirande. Och för att locka norrmän till Sverige spinner kommunikationsföretaget Visit Sweden på de fantastiska svenska stränderna, bad, solsken och så shopping i Ullared.
  Lite märkligt, kanske vi svenskar tycker eftersom vi ju vet att det mesta av sommaren regnar bort och varför skulle norrmän "som har så mycket pengar" vilja handla billigt krafs i Ullared?

  De glada Norge och det karga, dystra Baltikum. Stereotyperna och fördomarna om ett land är många och i dagens Sanner Roosqvist i P1 diskuterar vi vad har vi för bild av oss själva egentligen, och hur ser vi på resten av de nordiska och baltiska länderna?

  Karianne Berg Berntsen från Visit Sweden och journalisten Malle Kivikas gästar oss.
  Dessutom ringer vi upp den svenskestniska designern Liina Viira som stickar fantastiska kreationer inspirerad av traditionellt estniskt hantverk.

  Under gårdagens program pratade vi en hel del om den finska statsministern Jyrki Katainens besök. Det var en del journalister som uppmärksammade att han bara pratade engelska på presskonferensen. Vi ber Marianne Lydén från Hufvudstadsbladet ge oss sin analys.

 • I den första upplagan av Sanner Roosqvist i P1 så har vi bjudit in Ann-Cathrine Jungar som är docent i statsvetenskap. Hon forskar just nu om populism i Europa och vi pratar om Finlands nya breda regering med statsminister Jyrki Katainen i spetsen. Katainen har fått kritik för att hans regering är alldeles för spretig med sex av åtta partier i regeringen. Hur kommer det gå för Katainen egentligen?

  Vi pratar även med Sisu-radions Pasi Myöhänen som rapporterar direkt från Jyrki Katainens presskonferens i Stockholm under måndagen.

  Jenny får även besök av bibliotekarien och författaren Ylva Larsdotter som satt ihop antologin Enkel biljett, en bok där elva svenskar får berätta om sin flytt till Finland. Landet som ligger så nära och på många sätt är så likt Sverige...men ändå helt annorlunda - något som Jenny har fått erfara efter sina första sex månader som utrikeskorrespondent på plats i Helsingfors. Som svensk blir man en del av en finlandsvensk minoritet - samtidigt som man i Finland ser på svenskar som forna överheter...

  Hör Sanner Roosqvist i P1 15.03!

  Vi vill gärna att du hör av dig till oss! Mejla oss på korrespondenterna@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista