Bolin i P1

Gunnar Bolin är en flytande kristall i etern, vars mångfacetterade begåvning kan höras i många olika program i Sveriges Radios tablå.

Ofta ljuder hans röst från olika platser i världen.

Vi talar alltså om Sveriges Radios kulturkorrespondent, och förutom veckans korrespondentprogram hör du honom närmast rapportera från OS i London.

 • Äntligen är det dags för fyra dagars frispel med kulturkorrespondenten Gunnar Bolin. Och vi börjar med finfrämmande - svenskfödde historikern Fredrik Logevall som i våras vann Pulitzerpriset för sin bok Embers of war - the fall of an empire and the making of America´s Vietnam kommer på besök.

  Dessutom tar vi tempen på loppmarknaden 2013 - Gunnar har gjort några egna fynd och tidskriften Retro:s chefredaktör Magnus Palm rapporterar om rådande loppistrender.

  Och så sätter vi igång serien Dagens Sommardjur, och börjar med: kossan. Är alla kor flegmatiker? Och hur stort är deras behov av skugga? Husdjursagronom Karin Ulvshammar hjälper oss in i kossans universum.

  Producent: Ulph Nyström.

  Redaktör: Thella Johnson.

 • Varför engagerar sig en etablerad proffsspelare i en liten idrottsförening som samtidigt är ett socialt projekt? Vad har läxhjälp med bollnedtagning att göra? Och vad hoppas Kista Galaxy uppnå? Möt två av grundarna av Kista Galaxy - fotbollsspelaren Henok Goitom och Yonnas Seyoum.

  Vi ska också prata om ett unikt forskningsprojekt kring kvinnors idrott och hälsa: World Village of Women Sports. Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap är vår guide. Susanna ska också få tippa kvällens match Sverige - Italien i Fotbolls-EM.

  Och så musik: glöm beteckningarna pop, rock och jazz! Den samtida musiken har vindlat iväg i en lavaström av musikaliska subgenrer som det är omöjligt att hålla reda på. Eller är det kanske musikjournalisterna som snarare bildat klubb för inbördes beundran? Hör SR Metropols programledare Ametist Azordegan, och musikjournalisten Sara-Märta Höglund.

  Ametist är också dagens eminenta bisittare till Gunnar Bolin.

  Producent. Ulph Nyström.

  Redaktör: Thella Johnson.

 • Du kan ha skrivit en både prisbelönt och uppmärksammad roman - men tro inte att den därför kommer att sälja särskilt bra. Om du inte är en A-kändis, förstås. Hur ska det gå för de skrivna berättelser som inte omedelbart går att genrebestämma som deckare, biografier, fantasy eller "bygger på en sann händelse"? Hör journalisten och författaren Ulrika Knutson, och bokförläggaren Svante Weyler.

  Idag bjuder vi inte bara på ett utan två Dagens Sommardjur. Såväl blåmaneten som nässelfjärilen har en särskild plats i Bolins universum, så nu bjuder vi till! Hör manetforskaren Lene Friis Möller och Lasse Pettersson, koordinator på Svensk Dagfjärilsövervakning.

  Och så, förstås, firar vi att det idag är ölets dag.

  Missa heller inte att journalisten Maja Aase är Bolins bisittare. Hon har lovat ta med sig ett föremål som berättar något väsentligt om hennes sommar.

  Producent: Ulph Nyström.

  Redaktör: Thella Johnson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista